EMV hot mot tillverkare

Nyheter. 3 apr 2012.

Livsmedelsjättarnas egna varumärken är populära hos kunderna och är lönsamma för kedjorna. Men de slår hårt mot producenterna.

När deras produkter trängs bort från hyllorna tvingas de producera för dem som egentligen är deras värsta konkurrent, rapporterar Ekot.

Ett exempel är slakteri- och charkuteribranschen.

– Det som är våra kunder blir ju också våra konkurrenter, i butiken och i hyllan, där konsumenten väljer produkt, säger Magnus Nilsson, kommersiell direktör på Scan.

När de stora kedjorna satsar på egna styckningsanläggningar förlorar exempelvis Scan pengar eftersom företaget numera bara får leverera råvara och inte styckade, förpackade produkter till butikerna.

Livsmedelskedjornas egna varumärken står redan idag för en stor del av försäljningen – och den ökar hela tiden.

– För en liten eller medelstor charkföretagare kan det här vara ett hot. Risken är att man blir urplockad ur hyllorna och ersatt med handelns egna varumärken, säger Åke Rutegård, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen till Ekot.


14 kommentarer

RSS

Annons:

  • Jag skulle med glädje köpa charkprodukter om de var nitritfria och kravmärkta, och, OM de för oss laktosintolleranta, var befriade från vanliga mjölkprodukter och ersatta med laktosfria dito. Vilken lycka det skulle vara att kunna äta t.ex. kravmärkt, laktosfri leverpastej eller korv! Enligt min åsikt finns det idag för mycket av samma sorts charkuterier på hyllorna i butikerna – olika producenter men med samma låga kvalité. Mångfalden av produkter på hyllorna borde delas mellan baskvalité , anpassning för födoämneskänsliga, ekologiskt, kravmärkt m.m. och inte vara en tävling om att synas mest på butikshyllan. Butikerna borde ta hänsyn till behoven från mångfalden av oss kunder i stället för att exponera samma lågkvalitativa varor i olika förpackningar.
    Ros-Marin. 3 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag köper ALDRIG, och kommer aldrig att köpa en vara som jag vet TILLHÖR ”affärskedjan” Köper snare då inget alls från den "kedjan"/ butiken ... Har NOLL förtroende för dessa varor.
    J_ice. 5 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • J_ice: Har du inte alla hästar hemma i stallet eller? Många EMV produkter tillverkas på precis samma linje som de andra märkerna (som du däremot gärna köper). Barar förpackningen som bytts ut.
    Janne. 5 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Janne? Har DU Inga Hästar i DITT stall - knappast JAG som ätit dem. Vad VET Du om Vad jag äter? Känner ingen Janne - Speciellt ingen "häst" lös...
    J_ice. 8 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Många livsmedelskedjor sätter en "private label" med deras eget varumärke på produkter från småskaliga producenter, exempelvis Bosarp kyckling som ibland säljs som Änglamark. Jag tror inte att det bara behöver vara negativt. I en del fall kanske ett sådant samarbete innebär att den småskaliga producenten blir livegen, men i många fall kan det förmodligen vara ett sunt samarbete där en mindre producent får draghjälp i försäljningen och kan utveckla sin verksamhet också. Dock inte lätt för konsumenten att veta vad och vem det är man stödjer. Att man flyttar styckning och packning över till butiksledet och ett steg närmare konsumenten behöver inte heller vara negativt tycker jag. En viktig sak att ha i åtanke är att livsmedelskedja vill öka sin försäljning, oavsett om det är egna eller andras varumärken som säljs . Nu vet jag iofs inte hur marginalerna ser ut för produkter med egen label jämfört med andra och det spelar naturligtvis roll. Oavsett vad ger ett bredare utbud och mångfald en mer attraktiv butik där fler vill handla, och jag tycker mig se en trend i butikerna mot att man tar in fler småskaliga och roliga produkter. Så jag är inte särskilt orolig för att butikernas egna varumärken kommer att ta över.
    Annika. 10 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tycker EMV varor borde vara tvugna att redovisa vilket företag produkten kommer ifrån på innehållsförteckningen. Idag står det bara "Producerad i Sverige för ICA/Coop" Det borde stå "Producerad i Sverige av Scan för ICA" eller liknande.
    Arne. 11 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Arne, det borde vara en självklarhet att det står urprungstillverkaren, men jag utgick ifrån att det redan var så? Konstigt, borde ligga i både urprungstillverkarens och EMV innehavarens intresse. Om det är bra högkvalitativa råvaror det vill säga. Änglamark skulle exempelvis tjäna på om det framgick att det var Bosarp kyckling, för den konsument som vill veta mer om urprunget.
    Annika. 11 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Alla ni som vill ha allt mer och mer och mer information på förpackningarna. Ni har aldrig funderat på hur all denna text ska få plats, i synnerhet på mindre förpackningar. Sedan tror jag varken Coop eller ICA är så intresserade av att göra reklam för sina konkurrenter på SINA produkter. Och jag tycker heller inte att det tillför något av intresse.
    Joakim. 12 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim, jag ser inte ett private label samarbete som konkurrens i den bemärkelsen, utan något som i många fall är ett win-win samarbete, där 2 aktörer i den bästa av världar (även om det tyvärr inte alltid funkar så) kan promota varandra. Den större butiken tjänar på att skriva att det framgår att produkten kommer från en småskalig producent och den mindre aktören får en försäljningskanal och chans till högre volymer om produkten både säljs med private label.
    Annika. 13 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag VET att de ser detta som konkurrens mellan olika varumärken då jag är i branchen och sitter på ett huvudkontor.
    Joakim. 14 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim, finns nog alla varianter av samarbeten, från det som betraktas som ren konkurrens till co-branding. Jag är också i branschen och har diskuterat en del co-branding samarbeten med en del företag, både större och mindre företag. Representerar själv ett litet företag.
    Annika. 15 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har ni sett att Ica Basic är före detta Euroshoper?
    Birgitta. 20 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • EMV betyder att t.ex. ICA om dom vill sälja sin egen creme fraich så ställer dom alla mejerier mot varandra om vem som kräver lägst betalning för att leverera varan. Man får altså ett lågt pris/liter men istället får man leverera en stor volym över hela landet. Detta förhandlas ofta om och man kan snart bli av med kontraktet igen vilket gör att det blir ryckigt för alla parter med planering av försäljningsvolymer. EMV pressar priserna nedåt vilket drabbar bönderna hårt. I den lilla ovalen på förpackningen står det SE om den är producerad i Sverige och siffrorna betyder vilken mejerianläggning den är tillverkad på t.ex. 1040 = Falkenberg. Förteckning går att hitta på livsmedelsverkets hemsida. Notera att Lindahls produkter brukar vara tillverkade av mjölk från Tyskland och Österrike.
    Meja. 21 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vill du ha laktos fria produkter som korv och leverpastej så kan du köpa SP Charks i Asmundtorp. Vad gäller Nitritsalt så kan man inte dra ner det hur mycket som för det har en bakteriedödande effekt Skulle man sänka för mycket så är där en stor risk, framför allt i Kallrökt korv
    Patrik. 5 nov 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!