Olaglig mjölkdemonstration
Nyheter. 19 apr 2012.
På lördag lanseras något som heter Åremjölken. Låter kanske inte så märkvärdigt sedan alla de stora mejerierna lanserat lokalmjölk för att tillgodose konsumenternas efterfrågan på närproducerat. Skillnaden med Åremjölken är att den är opastöriserad och ska säljas från en mjölkautomat utanför affären.
Det betyder att den kommer att olagligförklaras från första droppen. Men en av initiativtagarna Jörgen Andersson från Åre Mjölkgård och Fjällbete hoppas att åtminstone hinna sälja en flaska innan de stoppas.
Åre Mjölkgård har haft nära diskussioner med miljökontoret och vet att chansen att få sälja fjällmjölken är obefintlig. Men de ska ändå genomföra aktionen eftersom de ser det som en symbolfråga för jordbrukets framtid
Man kan kalla det en demonstration, säger Jörgen Andersson till Östersundsposten.
Genom att sälja fjällmjölk direkt till kunden skulle bönderna i Åre större chans att överleva, tror han.
– Man kan rädda det fjällnära jordbruket, säger Jörgen Andersson.
Bakgrunden till förbudet är oro för smitta. Förbudet kom till i en tid då den hygieniska standarden inte var på samma nivå som den är i dag. Men fortfarande är den opastöriserade mjölken ett laddat samtalsämne. I Sverige är det närapå tabubelagt att ens tala om opastöriserad mjölk.
Men många länder i Europa tillåter försäljning av opastöriserad mjölk. Till och med Finland, som har ett minst lika idogt Livsmedelsverk, Evira, som det svenska. I Sverige är det bara tillåtet att köpa direkt från gårdar, men i Finland finns en producent som kan köpas i butik. Frankrike, Tyskland, England, exemplen är många där konsumenterna får köpa opastöriserad mjölk. Villkoren för försäljning är strikta, bland annat är hållbarheten kortare och producenterna är noggrant kontrollerade för att komma i fråga.
Under 80- och 90-talet var Dörrödsmjölken ett begrepp. Det var Dörrödsbonden Sven E Pettersson, numera Petrén, som började sälja opastöriserad, ohomogeniserad mjölk, vilket gjorde honom till en rikskändis. Först förbjöds mjölken av Livsmedelsverket. Senare sålde Dörrödsmjölken som kattmat för att kringgå förbudet. 1992 fick han dispens, men ett par år senare förbjöds försäljningen.
Därför är morgondagens demonstration smått historisk och vi får se hur länge svenska myndigheter kan stå emot något som är tillåtet i andra EU-länder.
Läs mer om aktionen i Åre>>
Lästips: "The untold story of milk" av Ron Schmid.
På svenska finns den nyutkomna boken "Mjölkrevolutionen" av Fredrik Colting