Hinder för klimatsmart kanin
Nyheter. 25 apr 2012.
Att den industriliknande köttproduktionen påverkar klimatet negativt är säkert ingen nyhet. Forskare försöker hitta nya former av protein, till exempel att odla fram kött på laboratorier. En annan väg att gå skulle kunna vara att öka antalet köttslag som vi kan tänka oss att lägga på tallriken. Idag är det nästan uteslutande nöt- gris och kyckling, men också alltmer lamm. Kycklingproduktionen anses kanske vara den mest klimatsmarta, men det finns andra som kan jämföra sig med den. Kaninerna till exempel.
Svenskarna äter allt mer kött och om vi ska tänka klimatsmart och spara på resurserna bör vi byta ut en del av nötköttet mot kaninkött menar forskaren Carl-Gustaf Thulin vid Sveriges lantbruksuniversitet. Som tidigare i vår höll ett seminarium om för att lyfta frågan om kaninuppfödning för matproduktion.
– Kanin är stort produktionsdjur i södra Europa. Dessutom är den eftertraktad för sitt skinn, säger Carl-Gustaf Thulin till Ekot.
Han hävdar inte att kaninen i sig är bättre för klimatet. Det beror på hur man utfodrar kycklingen. Det foder som kaninen äter i form av hö, halm och morötter är bättre än fiskmjöl som många kycklingar äter.
Men när Sveriges kaninuppfödare i helgen hade årsmöte visade sig problemen vara flera, berättar lantbrukets nyhetstidning ATL. Inte minst anser de sig vara motarbetade av Jordbruksverket, eftersom kanin inte klassas som ett av lantbrukets djur, som kor, får och grisar. Det gör att det saknas regler som fungerar för uppfödning och slakt.
– Forskningen menar att kanin är det mest klimatsmarta av alla köttdjur. De har mindre koldioxidutsläpp och är den bästa grovfoderomvandlaren vi har. Och det är det nyttigaste kött som går att äta, sade Gösta Johnsson, som är ordförande för Sveriges kaninproducenters förening med ett 50-tal medlemmar.
Han säger att intresset för att starta fler uppfödningar är stort, men det är få som vågar med så oklara regler.
Intresset från konsumenterna är minst sagt blandat. Det vet alla som försökt ta upp ämnet mellan tuggorna vid lunchbordet på jobbet. Många kan inte tänka sig att äta kött från en gullig kanin, men andra är intresserade av kaninkött för att det är så gott. Kanske fler fått upp ögonen för kaninkött efter sina resor utomlands.
I samband med årsmötet kom 400 intresserade för att provsmaka och allt som serverades tog slut, berättar Gösta Johnsson.
Spanjorerna äter flest kaniner i EU. År 2008 slaktades cirka 57 miljoner kaniner i Spanien, följt av 37 miljoner i Frankrike, 26 miljoner i Italien och drygt 6 miljoner i Portugal.
Än så länge är kaninuppfödningen småskalig. Om den ska utökas blir en stor utmaning att bibehålla småskaligheten och djurskyddet.
Anna Karin Strand Nilsson