City Gross byter till Ä-märket

Nyheter. 29 apr 2012.

 

Från och med nu blir det ännu enklare att undvika tillsatser. Med den devisen går City Gross och de butiker som ingår i Den svenska Matrebellen över från Äkta vara-märket till Ä-märket på hyllkanterna.


Därmed har hela Äkta varas märkning ett och samma märke för att underlätta för konsumenter att handla livsmedel utan andra tillsatser än bakpulver i bakverk och naturligt fruktpektin.

I City Gross 33 stormarknader och hos de 37 Matrebellerna förbereder personalen skiftet, alla hyllkantsvippor ska bytas ut och nu ska också Ä-märket med några få undantag finnas med på hyllkantsetiketten, som en säkerhetsåtgärd utifall vippan skulle ramla bort.


Nu finns 625 produkter granskade produkter märkta med Ä-märket, de flesta på City Gross, men några också direkt på produkten och är då tillgängliga i långt fler affärer.


När Bergendahls Food, som driver City Gross-butikerna, först kontaktade den oberoende konsumentföreningen Äkta vara var det föreningens logotype ”Äkta vara” som gällde som märke. Livsmedelsverket hade dock invändningar, just för att ordet ”äkta” användes. Om en produkt betecknas som äkta, betyder det att alla andra är oäkta, lyder verkets främsta invändning.


Efter långa diskussioner med verket bestämde sig föreningen för att förenkla logotypen till ett ”Ä” i kombination med webbadressen så att konsumenten lätt kunde hitta information om vad märkningen innebär. Men inte ens föreningens webbadress www.aktavara.org fick användas i tryck för att inte kunderna skulle kunna vilseledas. ”Akta” kan ju utläsas som ”Äkta”. Nu kan mer information istället nås via www.ä-märket.se (fungerar lika bra med .org).

Men självklart har vi kvar vår gamla webbadress, för information om märkningen och mycket mer.


Missa inte City Gross reklamfilm på tv för det nya Ä-märket >>

 

Länk till City Gross sida med Ä-märkta varor >>


Ämärke_liten


 

8 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Men gudars skymning så barnsligt. man kommer ju till samma hemsida alltså denna.
    Joakim. 29 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Konstigt att det finns regler som endast Äkta vara måste följa. Kan man tolka "akta" som "äkta" så är risken stor till exempel att man även kan tolka "Milda guld, smör- och rapsolja" som att det inte innehåller margarin av oidentifierat vegetabiliskt fett, emulgeringsmedel och konstgjort aromämne. Men Milda får så klart fuska så mycket de vill för att det är ett företag och inte en konsumentförening.
    Fredrik. 29 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • "äkta" majonnäs... ?!
    Annika. 29 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är märkligt också med tanke på Livsmedelverkets uttalande att man får märka en förpackning med blåbar både i text och bild och att de inte tror att folk kommer tolka det som att produkten innehåller blåbar, men märker man med märket Äkta vara hittar Livsmedelverket lika felaktigt på hur man kan tolka det. Rättvisemärkt som där emot på riktigt verkar ska tolkas som att alla andra produkter är orättvisa bryr sig Livsmedelsverket inte om att stoppa. Man skulle kunna prova att märka varor med “Äkta sigill” i stället för “Äkta vara”, för uppenbarligen får man märka varor med “Svenskt sigill” utan att Livsmedelsverket påstår att det betyder att alla andra varor är utländska.
    Fredrik. 29 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • På TV reklam igår såg jag att en fryst wokblandning hade fått Ä- märket. Ä-märket skulle ju inte ges till rena råvaror. En fryst grönsaksblandning är för mig ingen förädlad produkt i det avseendet, frysta grönsaker brukar normalt ej brukar innehålla tillsatser. Grönsaksbladningen var ej heller ekologiskt, vilket innebär att den kan innehålla rester av bekämningsmedel mm (vilket iofs inte är ett kriterie för Ä-märket, men borda kanske vara det). Jag förstår därför inte varför just denna produkt förtjänar ett Ä-märke och att man dessutom lyfter fram det i en TV reklam? Är det inte bättre att satsa på tillsatsfria halvfabrikat med ekologiska/giftfria ursprungsråvaror?
    Annika. 14 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Annika! Det stämmer det du säger att vi inte märker råvaror eller kategorier som normalt inte brukar innehålla tillsatser. Men när det gäller just grönsaksblandningar är gränsen mellan en sådan och ett halvfabrikat flytande. Ibland ingår exempelvis kryddblandningar som innehåller tillsatser. Det har blivit bättre och till exempel Findus har arbetat för att få ned antalet tillsatser i sina produkter. Men helt har de inte lyckats. Ett exempel är Greek warm salad, som innehåller stabiliseringsmedel E509.  När det gäller det ekologiska anser vi som vi har sagt tidigare att det redan idag finns riktigt bra märkningar för det. Vår märkning tar upp just aspekten med tillsatser och industriella ingredienser, vilket ingen annan märkning gör. Det gör den viktig för dem som vill undvika just det i sin mat. Det betyder inte att vi inte tycker att ekologisk produktion är viktig. Det är också något som vi förespråkar och tipsar om på vår sajt. Vi tror däremot inte på en övergripande märkning som tar upp alla viktiga aspekter om mat. Den blir helt enkelt för ohanterlig och det är tveksamt om den verkligen gör konsumenten mer upplyst. 
    Anna Karin, Äkta vara. 22 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Anna-Karin, tack för svaret. Jag förstår vad du menar och jag tycker det är jättebra att ni lyfter fram produkter utan tillsatser och även informerar om deras effekter. Jag förstår dock inte varför det ena behöver utesluta det andra? För mig är en wokblandning med icke ekologiska grönsaker som kan ha rester kvar av bekämpningsmedel minst lika illa som E-nummer. Bara för att en tillsats inte syns på innehållsförteckningen, betyder inte det att produkten är tillsatsfri. En konventionell paprika kan vara besprutad med ett 20-tal ämnen som det kan finnas rester av. Det finns ju frysta ekologiska wokblandningar som också är utan tillsatser, så varför inte välja ut någon av dem? Om jag fick önska fritt, så vore en optimal Ä-märkning att utgå från liknande kriterier som de ekologiska märkningarna har med giftfritt producerade råvaror och djur som fått naturligt foder mm, och sedan plussa på med ännu hårdare krav för tillsatser. Som konsument som vill undvika tillsatser, vill jag inte behöva välja mellan Ä-märkta produkter utan varudeklarerade tillsatser och ekologiska produkter som kan ha E-ämnen men som saknar dolda tillsatser. Jag tror även att det skulle ge ett större lyft och trovärdighet för märkningen om ni vägde in hur grundråvaran producerats. Är det något ni har pratat om och övervägt att beakta i Ä-märkningen?
    Annika. 22 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Även jag har fått en del förklaringar. Jag har till min förvåning observerat att just City Gross har tagit bort alltmer av de varor som jag tidigare köpte där t ex ekologiskt kött och de flesta Saltå kvarn produkter. Nu förstår jag att det främst är bra, ekologiska råvaror som de har tagit bort (undantag finns; de har t ex även tagit bort tofu och ekologiska ostar som jag brukade köpa). Jag tycker fortfarande att det är märkligt att å ena sidan förespråka äkta vara och å andra sidan ta bort bra, ekologiska råvaror. En fördel är dock att jag numera så gott som aldrig behöver åka ända bort till City Gross.
    Ann. 22 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!