Svårstoppad magsjuka

Nyheter. 14 maj 2012.

Hur länge ska våra barn serveras mat vi inte skulle vilja ta i med tång i den vanliga affären? Det skriver den undersökande journalisten Henrik Ennart i Svenska Dagbladet.


En undersökning som han och reportern Jessika Balksjö gjort, visar att hälften av den kyckling som serveras i svenska skolor importeras från länder där bakterien campylobacter frodas, till exempel Brasilien eller Thailand. Campylobacter ger en besvärlig magsjuka med kräkningar, diarréer och magsmärtor ibland med svåra komplikationer.


Thailändska kycklingar bär nästan alla på smittan. Orsaken är enkel, skriver Henrik Ennart. "När man pressar ihop tillräckligt många diarrésjuka fåglar på liten yta, utan att hålla rent sprider sig smittan som en löpeld." Thailändska myndigheter har dessutom larmat om snabb utveckling av antibiotikaresistens.


Kontrollen av salmonella är viktig för Sverige. Campylobacter har man inte lyckats lika bra med. Det finns inga sätt att stoppa smittat kött, enligt Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA

– Om salmonella upptäcks i en stam får det djuret inte gå till slakt. Campylobacter hamnar däremot alltid hos konsumenterna säger Ingrid Hansson, SVA, till Svenska Dagbladet.


Det är inte alldeles lätt att tolka ursprungsmärkning på kyckling. Det är nämligen vanligt att saltlösning och fosfater sprutas in i kycklingen för att den ska väga mer och därmed kunna säljas till ett högre pris. På förpackningen kallas det ibland för att den är mörad eller marinerad. Men en kyckling som är kläckt, uppväxt och slaktad i Brasilien kan ändå få ursprungsbeteckningen Nederländerna, om insprutningen skett där.


Kyckling har ökat stadigt inte bara vid våra middagsbord utan också i restauranger, skolor och äldreboenden. I butiken går åtminstone att se att kycklingen är importerad. Det gäller inte för den mat som serveras i skolorna.

”Det är oacceptabelt att skolor kommuner och grossister inte deklarerar varifrån de hämtar sina kycklingar”, skriver Henrik Ennart. ”Nu får det vara nog!”


Läs artiklarna i Svenska Dagbladet>>


21 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Djuromsorgen är en minst lika viktig aspekt. Att köpa in billig industrikyckling är att göra sig medskyldig till djurplågeri och miljöförstöring.
    Annika. 14 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vi är ju för roliga. Först propagerar vi för möjligheten att kunna få köpa opastöriserad mjölk som kan innehålla just den Campylobacter och andra minst lika farliga bakterier. Och nu publicerar vi en kritisk artikel om importerad kyckling som innehåller samma bakterie (?). När kycklingen är genomgrillad har denna bakterie för övrigt dött varför det är betydligt större hälsorisker med opastöriserad mjölk än med genomgrillad kyckling. Lite upp och nedåtvända världen här.
    Petra. 14 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om någon får en salmonella eller campolybacter infektion är det tråkigt, men det blir farligt när man drar fram det som det främsta argumentet för ett problem som är så mycket större. För mig är det "själviska" perspektivet, dvs oron över vad vi stoppar i oss på kort sikt inte oviktigt, men av underordnad betydelse. Det handlar om vilken värld vi vill leva i, hur vi behandlar våra djur, vad som händer med antibiotikarester som sprids i naturen och i näringskedjan och vad det gör på längre sikt. Ofta blir matdebatten egocentrerad, och handlar om vad man själv är beredd att äta eller ge sina barn, och att frågor kring djuromsorg, spridning av gifter/läkemedel i naturen, arbetsmiljö, barnarbete, klimathänsyn kommer långt ned på prio-stegen. Artikeln skriver bland annat "När man pressar ihop så många diarrésjuka fåglar, utan att hålla rent, sprider sig smittan som en löpeld". Man nämner i artikeln en konsumtion som främjar att djur föds upp under vedervärdiga förhållanden. Utan att nämna ett ord om denna djurmisshandel, så är det kvaliteten på skolmaten som hamnar i fokus. Att huvudvinklingen på artikeln är att det är våra barn som är utsatta, är både ett cyniskt och kortsiktigt sätt att se på matförsörjningen. Det måste finnas djupare värderingar än så i matdebatten.
    Annika. 14 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Petra, var i hela världen har du läst om campylobacter i komjölk? Campylobacter förekommer väl överhuvudtaget inte hos kor!! (Kycklingar och människor är enkelmagade djur.)
    Meja. 16 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Snälla Meja: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Kommentarer/Pastorisering-av-mjolk-skydd-mot-allvarliga-sjukdomar/
    Petra. 17 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Petra, tack för hänvisning, är ändå undrande. På samma sida har dom uttryckt sig felaktgt tycker jag för jag har aldrig hört någon påstå att opastöriserad mjölk skulle bota laktosintollerans, däremot så är det många intolleranta som tål opastöriserad mjölk troligen p.g.a. att den innehåller laktobaciller som antas producera enzymet laktas som bryter ned laktos (mjölksocker). Lactobacillerna förstörs dock vid pastörisering.
    Meja. 17 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Snälla Meja 2: http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Drycker/Opastoriserad-mjolk/
    Petra. 18 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ändå har jag själv träffat flera personer som säger att dom kan dricka opastöriserad mjölk utan problem men inte pastöriserad. Vad då detta ska bero på?
    Meja. 18 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag hittade följande text på FB som jag kopierat rätt av då jag tycker den är tänkvärd: ”En sådan otrolig skymf och kränkning mot befolkningen i dessa länder att skriva ”Serverat: En tallrik magsjuka” och ”Hur länge ska våra barn serveras mat vi inte skulle vilja ta i med tång…” om mat som de själva äter i dessa länder varje vecka. Skulle vara mycket intressant att se hur reaktionen blev om det i dessa länder kom ut att en svensk dagstining skriver att vi inte ens vill ta i tång om deras mat. Nä jag blir mer illamående av texter som dessa som osar nationalism än av väl genomstekt kyckling.”
    Marianne. 18 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • För övrigt åker en massa svenskar till Thailand varje år. Undrar hur många av dom som vägra låta sina barn äta kyckling på semestern? Dålig djuromsorg vid kycklinguppförning, antibiotikaanvändning, långa transporter är dock ett stort problem och tycker därfär att man generellt bör välja svensk eko-kyckling av den anledningen, men när det gäller det själviska nationalistiska persektivet som artikeln har, att det är våra svenska skolbarn det är synd om som tvingas äta dessa kycklingar som beskrivs som otjänsligt som männsikoföda, instämmer jag helt hållet. Det ger en dålig smak i munnen.
    Annika. 18 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Marianne! För det första – vad betyder FB? För det andra – vet vi t.ex. i vårt land om, och i vilken grad människor i t.ex. Brasilien och Thailand drabbas av magsjuka? De länderna kanske är hårt drabbade av magsjuka men inte vet om varför - eller de kanske har en helt annan bakterieflora i sina tarmar som kan bekämpa campylobacter? Livsmedel i Sverige, EU och västvärlden innehåller så mycket konserveringsmedel att dom kanske förstör en del av vår bakterieflora och gör oss mer mottagliga för ”elaka magbakterier”?? Inte vet jag! Men jag är tämligen säker på att du är ganska ensam om att tycka att det är nationalistiskt (i en negativ bemärkelse) att en seriös svensk dagstidning tar upp problemet med risken för magsjuka p.g.a. campylobacter för våra skolbarn och även för vuxna individer.
    Lisa. 18 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lisa Lisa Lisa dessa bakterier dör vid tillagning vilket med all säkerhet thailändarna om några till. Jag tycker det är synnerligen oansvarigt som journalist att uttrycka sig på detta vis om deras mat, "...inte ta med tång...". Så det har inget att göra med att dom skulle vara tåligare.
    Britta. 18 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Britta! Kopierat från artikeln i Svd -–"Problemet är att stammarna av campylobacter från Asien ofta är multiresistenta och alltså svårare att behandla. Om campylobacter finns i kycklingen har den kvar sitt antibiotikaresistenta mönster när den hamnar hos en människa".
    Lisa. 18 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lisa Lisa Lisa Lisa det där är bara påhitt allt så även det som är resistent DÖR vid tillagad kyckling.
    Britta. 19 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Britta! Du blir för mig inte mer trovärdig bara för att du upprepar mitt namn 4 gånger eller fler – tvärtom
    Lisa. 19 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Antibiotikaresistens är ett jätteproblem och jag tycker absolut inte att man inte ska främja en konsumtion av långväga kyckling som inte är ekologisk uppfödd. Men det är inte huruvida denna kyckling importeras till Sverige som jag och många reagerar på, utan artikelns vinkling, att det är skandal att våra skolbarn får dessa kycklingar "som de flesta inte skulle vila ta i med tång". Jag tror att dom flesta svenskar som åker på semester till Phuket eller Hua Hin äter kyckling med god aptit och även låter sina barn äta den.
    Annika. 20 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bakterier dör vid tillagning oavsett resistens. Campylobacter är ett lika stort inhemskt problem, ursprungsmärkning löser inte detta. Sverige är inte sterilt. Redan grottmänniskan såg att magen inte rann lika ofta om man eldade på köttet, den principen gäller även för den moderna människan. p.s. Nitrat/Nitrit-hatarna (E-nummer ni vet) bidrar även med stor sannolikhet till en ökad bakterieflora på våra animaliska livsmedel då dessa ämnen har en hämmande effekt. Gillar ni inte bakterier? Sluta med rawfood och släpp fram nitriterna! :) Tack för intressant diskussion!
    Jacques. 21 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vill bara tillägga att huvudproblemet med antibiotikaresistens är inte att bakterierna finns kvar i själva köttet vid tillagningen (även om det också kan vara en liten risk, då säkerhetstemperaturen är 70 grader), Största problemet med antibiotikaanvändningen är dels att resistensen, med att bakteriestammarna blir så motståndskraftiga att antibiotika inte biter längre om någon skulle bli sjuk. Det är ett mycket allvarligt problem. Det andra är att läkemedelsrester som sprids i naturen är ett av våra värsta miljöhot, som påverkar hela vår evolution. Främja konsumtion av ekologisk kyckling. Det finns iofs en risk med campolybacter och salmonella i den också, men den får ingen antibiotika,den föds upp med naturligt foder, får springa fritt och får stor plats att röra sig på, så den är friskare på ett ett naturligt sätt.
    Annika. 21 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Sverige är dessutom ett ovanligt land eftersom vi vet hur mycket antibiotika vi gör av med. Nästan hela resten av europa och framförallt asien har ingen koll alls och det är skrämmande. Den internationella storskaliga kycklingproduktionen består av otäckt stora trångbodda anläggningar där sjukdomar kan muteras fram, som fågelinfluensa t.ex. Dom kycklingar som kläcks fram i dessa gigantiska anläggningar flygs ut runt hela världen vid ett dygns ålder. Ett utomordentligt effektivt sätt att snabbt och brett sprida smitta. Alla industrikycklingar kommer ur exakt samma härstamning dessutom, ingen genetisk mångfald med olika för och nackdelar att kompensera med.
    Meja. 21 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Missförstår ni mig med flit? Jag tycker fortfarande att inte detta ger oss rätten att skriva "att vi inte ens skulle ta i tång" samt "en tallrik matförgiftning" om deras mat. Det är osmakligt, totalt vilseledande och felaktigt (Livsmedelsverket kände ju sig nödgad att gå ut med en dementi samma dag) Och tonen ger åtminstone mig kalla kårar längs med ryggraden.  Det går alldeles utmärkt att i en artikel lyfta upp de problem som ni tar upp utan att skriva på detta felaktiga och plumpa vis. 
    Annika. 24 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad är detta? Jag har skrivit alla tidigare inlägg i denna tråd med avsändare Annika. Så kommer en ny Annika och ger sig in i debatten och skriver ovanstående inlägg och börjar med "missförstår ni mig med flit" som att det vore jag som fortsatt diskussionen? Fattar ingenting....Vill bara klargöra för andra debattörer att vi nu tydligen är två Annika i denna tråd, så jag kallar mig nu för Annika 1.
    Annika 1. 24 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!