Utbredd MRSA bland tyska grisar

Nyheter. 23 maj 2012.

Mer än varannan konventionell grisgård i Tyskland dras med antiobiotikaresistenta bakteriestammar. Det rapporterar TV-kanalen Westdeutsche Rundfunk.


Siffror från en studie som gjorts vid veterinärhögskolan i Hannover visar att det finns MRSA i hela 60 procent av de konventionella svinbesättningarna i Tyskland.


Studien visar också att antibiotikaresistenta bakteriestammar är mycket mindre vanligt på de ekologiska grisgårdarna, skriver Land Lantbruk och Skogsland.


Läget ser betydligt bättre ut för de svenska grisarna. MRSA hittades för första gången hos en svensk gris för två år sedan. Men den svenska grisproduktionen minskar, medan importen av fläskkött ökar stadigt. 39 procent av det importerade grisköttet kommer från Danmark, tätt följt av Tyskland på 38 procent.


”Den täta intensifierade djurhållningen, där tiotusentals djur lever sina korta liv tätt sammanpressade, bildar en perfekt grogrund för spridningen av både nya och gamla bakterier och virus”, skriver Henrik Ennart och Mats-Eric Nilsson i boken Döden i grytan (Ordfront, 2010). 


MRSA kan överföras till människor som kommer i kontakt med djur, exempelvis bönder och veterinärer.

Enligt en EU-rapport är det möjligt, men inte bevisat, att MRSA också kan smitta via maten, eftersom man påträffat samma varianter hos svin och människor, enligt författarna. 


Läs mer: MRSA hos gris i Sverige>>


Anna Karin Strand Nilsson





 

8 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Återigen gör AnnaKarin reklam för sin mans bok på den "oberonde" föreningen äkta varas hemsida. 
    Karl. 24 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Karl, det gör väl inte frågan mindre viktig? Bra att detta tas upp. Det här är ett stort hot och det är i och för sig inget nytt, men vi behöver hela tiden blir påminda om hur vår mat produceras. Det hjälper inte hur mycket vi sänker förskrivningen av antibiotika för humant bruk om vi inte samtidigt ser till att föda upp djur på ett sätt så att djuren håller sig friska. Vad hjälper det om vi förbjuder förebyggande antibiotikabehandling om djuren lever under sådana missförhållanden att de är konstant sjuka och behöver antibiotika ändå. Vill bara uppmana till att köpa ekologiskt griskött, från djur som vuxit sig friska och starka på ett naturligt sätt, som fått böka och gå utomhus. Vädjar till alla. Tänk på det nu under grillsäsongen med alla fläskarréer och flintastekar till specialpris för 59,90 kg. Tänk inte att det ekologiska är så mycket dyrare, fundera istället på hur det konventionella kan vara så billigt och vem som får betala priset i slutändan? Köp hellre en mindre bit och njut med gott samvete, istället för den där 2kg grillbrickan som kanske ser lockande ut.
    Annika. 24 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • flintastekar säljes för 29.90kg. Du får 2kg härlig flintastekar för 59.90.
    T. 25 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • 29,90/kg? skrämmande!
    Annika. 25 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men alla de problem som du tar upp går det utmärkt att skriva om utan att för den skull göra reklam för sin mans bok, det har du själv just bevisat. "Oberoende" blir aningens urvattnat om jag så säger. 
    Karl. 25 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • @annika vad är skrämmande?
    T. 25 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det som är skrämmande är att många konsumenter inte är beredda att betala för schysst producerad mat, och att djuren, naturen och folkhälsan på sikt får betala det priset istället. Vi klagar på att maten, är för dyr, ändå överkonsumeras kött som aldrig förr.
    Annika. 25 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Karl! Utan Mats-Eric Nilssons engagemang och vilja, att genom sina böcker m.m., upplysa oss svenskar om matfusket hade denna hemsida aldrig existerat. De flesta av oss hade varit totalt ovetande om vad alla tillsatser stod för. Jag kan konstatera att Äkta vara refererar till många fler författare än Mats-Eric och hans böcker. Det är bra för oss konsumenter som är intresserade av matkvalité på olika sätt. Kan det vara den s.k. svenska avundsjukan eller Jantelagen som styr din åsikt i det här fallet – eller du kanske representerar någon livsmedelsproducent? Vi som är seriöst intresserade av mat och matkvalité uppskattar hänvisningar till litteratur m.m. i ämnet.
    Ros-Marin. 28 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!