Mjödet på frammarsch

Nyheter. 20 jun 2012.


Mjödbussen



Undanträngt av vinet i slutet av medeltiden blev mjödet förpassat till historien, men nu verkar den mytomspunna drycken vara på väg tillbaka. Med tillverkningen i en ombyggd hästtransport har Mjödhamnen tagit sina mjöd till hyllorna på Systembolaget.


Trodde du att mjöd var en skummande dryck som barbariska vikingarna hällde i sig i stora mängder innan strid? Då får du tänka om.


– De flesta tror att det är ett skummande öl. Men mjöd kan se ut på väldigt många sätt och det vanliga är att det är som vitt vin, fast lenare. Väldigt långt i från den bild som de flesta har, säger Johan Pihl, vd på mjödtillverkaren Mjödhamnen.


Det är alltså varken kolsyrat eller ölsmakande, snarare ett stilla honungsvin. Det finns korsningar mellan mjöd och öl, som kallas för mölska, men ren mjöd görs uteslutande av honung och vatten.


Det är inte konstigt att missuppfattningarna om drycken har frodats eftersom mjödkulturen under lång tid har varit utdöd i Sverige. De äldsta fynden av drycken kommer från Kina och är cirka 9 000 år gamla. Första gången mjöd omnämns i text är i den indiska texten Rigveda, skriven någon gång mellan 1700 och 1100 f.Kr. Själva ordet mjöd härstammar också från det indoeuropeiska ordet för honung, mcdhu. Till Norden kom mjödet under bronsåldern, men sedan 1500-talet har alltså drycken varit mycket ovanlig i Sverige.


Få har därför haft möjlighet att stifta bekantskap med den. För att råda bot på okunskapen och få ut mjöd på den svenska marknaden startade företaget Mjödhamnen 2007. Till en början importerade de mjöd från tillverkare i andra länder, men sedan 2010 har de dragit igång en egen produktion.


Normalt får små tillverkare av alkoholdrycker nöja sig med att leverera till de tre geografiskt närmsta Systembolagen. Men Mjödhamnen fann ett kryphål. Genom att tillverkningen sker i en ombyggd hästtransport har de kunnat flytta produktionen till olika platser runt om i landet. På vis kan de dels utnyttja lokala honungssorter och råvaror, men framförallt innebär det att deras mjöd i dag säljs på 36 olika Systembolag. Hemmabasen är dock  Hällefors i Örebro län, där mjödet lagras i upp till ett år.


Mjödbussen2


– Just nu är vi i Fågelvik utanför Karlstad hemma hos en kille som heter Tomas Lundevi. Han är bonde egentligen, men har också en småskalig biodling. Han har också köpt in honung från två andra småskaliga biodlare, berättar Johan Pihl.


Några av de tre satser som de ska göra på platsen kommer att smaksättas med bland annat svarta vinbär, tranbär och egenplockade tallskott och skvattram. Den viktigaste smaksättningen är dock själva honungen.


–  Smaken kan variera ganska mycket beroende på vad det är för honung.  Många tro kanske att honung är honung, men den kan smaka väldigt olika. Honung i sig smakar alltid väldigt sött, men i mjöd är nästan allt socker bortjäst och då kommer en massa andra smaker fram, säger Johan Pihl.


skogensgylleneris_liten
Angående tillverkningen bör det nämnas att de flesta av företagets mjöd, precis som de flesta vin, har fått tillsatser av sulfit och kaliumkarbonat för att förhindra att det efterjäser i flaskan. De har dock gjort två mjöd som är helt tillsatsfria: Tre muster och Skogens gyllene ris.


För den som har blivit mjödsugen är en positiv nyhet att man numera kostnadsfritt kan beställa hem alla deras mjöd, och alla andra lokala drycker för den delen, till valfritt Systembolag. Dessutom finns flera andra sorter i beställningssortimentet, bland annat flera polska och amerikanska.


En sista missuppfattning som absolut måste avfärdas är den att det skulle vara olagligt att göra egen mjöd hemma. Det var det enligt en tidigare tolkning av alkohollagen, men i dag är det dock fullt lagligt att jäsa sin egen mjöd.


Läs mer om Mjödhamnen >>


Ivar Nilsson


0 kommentarer

RSS

Annons:

    Kommentera

    Namn *
    E-post *
    Kommentar *
     
    Skriv in kod
    Villkor
     

    Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
    Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!