Saltvatten sprutas in i laxen

Nyheter. 24 jul 2012.

Laxfile[Tactics]
Fyra av sju fabrikat av styckfrysta laxfiléer har marinerats med upp till fem procent koksaltlösning, visar ett test som Svenska dagbladet har gjort. Hur mycket anges dock bara på ett av märkena.

Lax har blivit var mans mat, särskilt de styckfrysta laxfiléerna. Det senaste året ökade importen av sådana filéer från Norge med 22 procent. Svenska dagbladets test visar dock att det inte alltid är bara lax i förpackningarna. Laxen av fabrikaten Coop x-tra, Lobster, Hofseth fjordlax och Omega har nämligen fått en tillsats av upp till fem procent saltvatten. Hur mycket får man inte veta på förpackningen, eftersom det inte behöver uppges om det understiger just fem procent. På Coop x-tra-laxen skriver man dock ut att den innehåller 95 procent lax, resten är vatten och salt.

Testet visade också att filéerna tappade upp till åtta gram i vikt när de tinade. Detta trots att de tinades långsamt i kylskåp, vilket ska göra vattenförlusten så liten som möjligt. Ingen av de sju testade laxfiléerna levde efter upptiningen upp till den vikt som angavs på förpackningen.

– I vätskan sitter smakämnena. Att en laxfilé tappar mycket vätska är en varningsklocka, säger fiskhandlaren Nils Molinder på Melanders fisk, som hjälpt till att utföra testet, till Svd.

Enligt artikeln är det inte ovanligt att fabrikanterna ökar laxens vikt genom att spruta in koksaltlösning, något som enligt Nils Molinder bidrar till att laxen tappar mer vätska. Testet visade dock inte på något klart samband mellan insprutad koksaltlösning och stor vätskeförlust. Mest vatten tappade Icas laxfiléer, som dock inte var saltvattenmarinerade.

– All fryst fisk släpper vatten när den tinas eftersom cellerna i fisken sprängs. Det är jättesvårt att kommentera ett enstaka fall, vi har inte fått några indikationer på att vår lax släpper mer vätska än andra. Men självklart är vi måna om att hålla den kvalitet vi utlovar, säger Sara Hjelm, pressansvarig på Ica, till Svd.

Hon poängterar också att det enligt branschpraxis är den vikt som produkten har före upptining som är den vikt som garanteras.


Här är ett exempel på en injektionsmaskin för fiskfiléer >> som tillverkaren menar kan öka förtjänsten med upp till 20 procent. Missa inte videon som visar hur den fungerar (klicka på fliken video och scrolla till klippet längst ner). Det finns också ett klipp på Youtube här >>

Läs också Äkta varas tidigare artiklar om hur fosfater används för att öka vikten på fisk:


9 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • En förpackning torsk (Lidl) som kilopriset är beräknat efter bruttovikten 1 kg - det står att vatten är tillsatt och att nettovikten är 900 gram. Vid upptining vägde innehållet 720 gram, vilket ger ett helt annat kilopris än det angivna jämförpriset. Fusk överallt!
    Inger. 24 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Fusket blir mycket tydligt när det gäller fryst fisk eftersom som man som konsument kan väga fiskbitarna före och efter tining. Dessutom visar Svenska Dagbladets undersökning att Omega-3-halten i odlad lax är halverad jämfört med den vildfångade laxen p.g.a. den föda som de odlade laxarna får –pellets av vegetabiliskt foder, bl.a. majs- och rapsolja och soja-och majsprotein. Ingen fiskbaserad kost direkt som de vilda laxarna lever av. Livsmedelsverket fortsätter att rekommendera lax (odlad eller inte) som en bra föda trots att /citat Svd 2012-07-25/ ”Ny forskning visar att omega-3 fettsyran i lax kan öka risken för fetma och diabetes typ två eftersom laxen innehåller miljögifter sam lagras i fiskens fett”. Vi blir inte bara lurade på vikten utan även på nyttigheterna! Vildfångad Östersjölax och strömming är feta fiskar men de innehåller mycket dioxin och andra miljögifter. Hur är det med makrill från Västkusten – är det ett bra alternativ eller innehåller den också en massa miljögifter??
    Ros-Marin. 25 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ros-Marin, vildfångad lax är hotad på sina ställen och rödlistad av WWF. Om man inte med säkerhet vet att den vilda laxen kommer från ett ställe med goda bestånd och är hållbart fiskad, ska man absolut inte köpa den. Vanlig odlad lax innebär också ofta problem med rymning och sammandblandning med vilda bestånd, laxlus och förorening av vattendrag mm. KRAV odlad lax är klart det bästa alternativet. Det finns iofs vildfångad MSC märkt stilla havs lax eller chumlax, som är släkt med den riktiga laxen. Den är också ett bra miljöval, men den smakar inte gott och är heller inte så näringsrik och ska inte förväxlas med vanlig lax.
    Annika. 27 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Makrill är jättebra, underskattad fisk. Tror inte att makrill från västkusten borde vara några problem. Brukar mest vara insjöfisk och fisk från ostkusten som är problemet. Makrill står iallafall med i livsmedelsverkets lista som bra fisk för gravida, dessa listor brukar vara en bra utgångspunkt om man vill ha fisk utan gifter.
    Annika. 27 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om man läser av grafiken, framgår att samtliga sorter har ÖKAT i vikt efter upptiningen, utom Omega, som har MINSKAT i vikt och samtidigt påstås vara bäst. Hur går detta ihop med texten?
    Joakim. 27 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ännu en lite rolig artikel... Det är bra att de sprutar in koksaltlösning i fisken och upp till 5 % är en bra nivå. Och tro det eller ej man gör det faktiskt för att den ska innehålla mer vatten vid tillagningen så att den blir mörare och godare. Detta är något man gör även för andra köttprodukter. Det är precis som Sara Hjelm säger att cellerna kan sprängas sönder vid infrysningen då isen tar större plats än vattnet som finns där från början. Att detta händer och att fisken därför tappar vatten är ett tecken på att infrysningen har varit dålig och troligen skett för långsamt. Att använda koksaltlösning på detta viset är ett sätt att motverka problemet!! =) Så ni kan ju börja tacka företagen som faktiskt gör detta besväret för er skull istället!
    Daniel. 31 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Daniel: OM det nu verkligen är som du säger så tycker jag det är viktigt att du går in på äkta varas Facebooksida och förklarar även där då många blivit totalt vilseledda så även jag själv :( 
    Lisa. 1 aug 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Att spruta in salt i fisk och kyckling binder vätska och en del tycker att det blir godare och saftigare så. Personligen tycker jag att råvaran förlorar sin karaktär, strukturen på köttet/fisken blir annorlunda. Däremot tycker jag det är ok med en yttre glacering med lite vatten som sprayas utanpå fisken vid infrysning, som blir en tunn ishinna som skyddar fisken. Detta förfarande brukar inte betraktas som fusk, men jag är osäker på om man brukar ha med det vattnet i nettovikten?
    Annika. 1 aug 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Krav lax. Smakar helt annorlunda. Tycker det är konstigt att inte fler handlar KRAV-mat med tanke på hur djuren lider inom lantbruket, där många aldrig får se solens ljus. Eller gällande fisk-får mer utrymme och foder. Många skulle inte äta något annat om de visste vad den odlade laxen matas med !
    Frida. 4 aug 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!