Dansk ko räddar Arla

Nyhetsarkiv 2009. 17 mar 2009. Bild: Fotoakuten
Under hösten har mejerijätten Arla haft svårt att få den ekologiska mjölkråvaran att räcka till. I butikshyllorna kunde det märkas genom att man helt enkelt slutade att sälja ekologisk standardmjölk och ekologisk gammaldags mjölk. Strax efter nyår kom den Krav-märkta röda mjölken tillbaka, men den gammaldags ekologiska, ohomogeniserade och naturligt feta mjölken fattas fortfarande.
Arlas nästa drag är att sälja ekologisk mjölk från danska kor, skriver sajten Ekoweb. I Danmark finns uppenbarligen ekologiska mjölkbönder så att det räcker för behovet. Mjölken kommer att säljas under Arlas varumärke Klövermjölk. Redan idag finns Klövermjölk, i standard och mellanmjölksutförande. Klövermjölken är högpastöriserad för att hålla längre på hyllan, 12 dagar till skillnad från en vecka före öppnandet.
Arla ser det som en möjlighet att nå andra grupper än de vanliga med ekologisk mjölk, skriver Ekoweb.

12 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • En bättre lösning hade väl varit att på ett effektivare sätt stimulera sina svenska bönder att producera mer ekomjölk? Nu får man ju en extra runda genom Danmark också, för att bygga på CO2-utsläppen lite till. Nej, då köper jag hellre vanlig mjölk från Sverige.
    Daniel B. 17 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ja det känns onekligen som en omväg i flera bemärkelser
    Anna Karin. 17 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ännu ett steg att strypa de svenska bönderna. Arla betalar inte rätt pris till bonden.
    RolfL. 18 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Håller med om att det vore bättre att satsa på de svenska bönderna. Tips: skriv till Arla och tala om att du tycker så här!
    Alma. 25 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag vill ha ekologisk, lågpastöriserad och ohomogeniserad mjölk. Fast egentligen vill jag att den även är opastöriserad! Varför ska vi äta mat där vi förstört viktiga enzymer och fetter som är sönderslagna så att kroppen inte känner igen dem? Ska skriva detta till Arla. Fler som hakar på?!
    Johanna. 12 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Johanna: Det låter mycket trevligt! Problem är att det är lag på att mjölken ska pastöriserad för att man ska få sälja den. Men i övrigt är jag på! Fanns en sådan mjölk i affären skulle jag defenitivt köpa den.
    Daniel B. 12 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lågpastörisering ger minimal smakpåverkan på mjölken inget mer (man märker den inte) Däremot är den lagstadgad för att den har nästan utrotat en del sjukdomar som text TBC som tyvärr kan spridas med opastöriserad mjölk b.l.a. I högpastöriserad mjölk märker man oftast en viss kokt smak, om man har känsliga smaklökar. Homogenisering slår sönder mjölkfettet i mindre bitar (grädden) för att den inte skall flyta upp till ytan i paketet. Vill man dricka en så opåverkad mjölk som möjligt så är ekologisk gammaldags mjölk att rekommendera. Den är O-homogeniserad och lågpastöriserad. Tycker man att den är för fet så är det bara och slå upp den i en tillbringare, och skumma av grädden som lägger sig på toppen efter en stund. Vill man ha den fet så är det bara att skaka paketet innan man slår upp. Stefan F
    Stefan Fäger. 14 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Dansk ekomjölk är en dålig ersättning för den svenska ekomjölken som är kravmärkt. De danska korna behöver till exempel inte gå på bete och fodras till stor del med majsensilage som inte ger lika mycket näringsämnen i mjölken som när korna äter hö och vallensilage . Så bojkotta Klövers ekomjölk! Stöd de svenska mjökbönderna!
    Claes . 15 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Varför man ska pastörisera? För att slippa allvarliga sjukdomar som sprids via opastöriserade mjölkprodukter tex TBC och Q-feber samt olika magsjukdomar. I stort sett samtliga länder i den industrialiserade världen är eniga om att hälsoeffekterna av pastörisering överväger eventuella smakförsämringar och ändringar i näringinsinnehåll. Icke pastöriserade mjölkprodukter skördar många liv i u-länder. Om man trots detta insisterar på att dricka opastöriserad mjölk kan det väl vara ok om man vet exakt var mjölken kommer ifrån och den besättning djur är testade och friska. Ge inte okänd, opastöriserad mjölk till barn, speciellt inte små barn, då de riskerar dö av ovan nämnda sjukdomar. Jag har träffat en person som utvecklade den resistenta former av Q-feber, det är inte roligt tro mig. Varför riskera sin egen hälsa?
    samye. 17 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • jag dricker svensk mjölk är skånemejierier är svesnkt mjölk kollega milko finland är bäst! vi köper aldrig arla produktioner för dansk äckliga mat är risk fås samonella, svensk land är större yta få kor lugn på landet , vad är det i lilla landet i danmark är trångt platser för kor inte må bra där.var rädd om svenska mat!
    per andersson. 16 aug 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag önskar också att man kunde hitta ekologisk ohomogeniserad gammeldags mjölk igen.. Bor i skåne och köper bara "Åsens gammeldags mjölk". Vill egentligen ha ekologiskt i första hand, men ser hellre att den är ohomogeniserad.. Men hade den bara varit ekologisk hade det vart helt fantastiskt.. Skulle gärna betala fem kronor mer per liter om jag visste att det gick till bonden och inte till några mellanhänder.. Bara för att visa uppskattning på all tid och energi dom lägger ner för att vi ska få tillgång på mjölkprodukter. Då skulle kanske fler kunna driva ekologisk mjölkproduktion, om bara vi konsumenter kan tänka oss att betal ett par kronor mer för mjölken. Men hur skulle det gå till??
    Emma. 22 sep 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Köp en egen ko då! Du har inte många timmar på dig innan det blir dags att fundera på att göra filmjölk, sedan surnar den av sig själv! Okunniga människor........
    Kaare Naess. 10 jun 2015 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!