Godbitar från helgens mässa

Nyheter. 8 okt 2012.


Äkta varas monter Eco now 2012


Det var stundtals proppat i Äkta varas monter på helgens Eco now-mässa. Många ville provsmaka Ä-märkt, delta i vår frågetävling eller helt enkelt prata om riktig mat.


På fredagen var mässan, som hölls på Münchenbryggeriet i Stockholm, öppen för organisationer, företag och skolor, medan det på lördagen var allmänhetens tur.


En populär aktivitet var vår frågetävling om tillsatser och de produkter som de finns i. Frågetävlingen Eco now 2012
 Besökarna skulle svara på fem kluriga frågor om fem olika produkter. Första pris i tävlingen var kokboken Smakernas återkomst av Mats-Eric Nilsson. Tvåan belönas med en Äkta vara-t-shirt. Vinnarna meddelas senare i veckan.


Är du nyfiken på frågorna och svaren? Vi har lagt upp hela tävlingen och de rätta svaren, så att du kan testa dina egna kunskaper. Klicka här >>


Tillsatsfrukost vs Äkta frukost Eco now 2012


Förutom smaskigt provsmak av Ä-märkta produkter hade vi dukat upp ett litet frukostbord, med två ganska vanliga, men helt olika, frukostar. Skillnaden? Den till höger innehåller ett trettiotal tillsatser och aromämnen, medan den till vänster bara innehåller en, nämligen pektin.


Kicki föreläser på Eco now 2012


Äkta vara höll också föredrag uppe på mässcenen på både fredagen och lördagen. Björn Bernhardson och Peter Streijffert presenterade föreningen och varför den behövs, medan Kicki Theander "klädde av" ett antal produkter och belyste hur mycket vi betalar för vatten, socker, salt, tillsatser och andra industriella ingredienser.


15 kommentarer

RSS

Annons:

  • Ni skriver att ingrediensförteckningen var övertejpad på de produkter som ni ställde frågor om. Är ingrediensförteckningen även övertejpad i butik? Var syftet med tävlingen att ge insikt i hur svårt det kan vara för synskadade att handla i butik när de vill undvika tillsatser? Sedan undrar jag vad ni har att göra på en eco- mässa då majoriteten av de 625 produkter som ni har godkänt som Äkta vara och således får använda Äh-märket inte är ett dugg ekologiska? Tvärtom så konkurrerar ni med er märkning med seriösa ekologiska märkningar.
    Anna. 8 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det hade varit kul att se något klipp ifrån mässan! Jag hade speciellt velat se/höra föredragen. MVH Joakim Palm
    Joakim Palm. 9 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna, När jag läste "Seriösa ekologiska märkningar" så drog det bra i mungipan. KRAV har godkändt "ekologiskt margarin", strösocker, charkprodukter samt kaviar! Det kan inte jag kalla för seriöst. (även om de nu dragit tillbaka "ekologiskt margarin") Med EU:s eko-märkning är det fritt fram att låta en tjugondel av produkten vara syntetiskt framställda smakförstärkare, konservering, färgämnen och dylika tillsatser! "Äkta vara" _konkurrerar_ inte med KRAV/EU-blomman, Därför att märkningen garanterar att produkten är fri från tillsatser. KRAV- och Ä-märket förekommer samtidigt på en del produkter, t.ex. produkter ifrån Kung Markatta och Hjordnära mejeri Märkningarna är inga hinder för varandra! :)
    Joakim Palm. 9 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim: Om kunden står och väljer mellan två av varandra likartade varor varav den ena är äh-märkt och den andra KRAV-märkt kanske vissa idag mot bättre vetande (efter att de besökt en eco-mässa) väljer den ä-märkta då de kan blivit vilseledda och fått för sig att även den märkningen är bra för miljön. Alltså finns konkurrensen. På Eco Now´s hemsida går det att läsa: ”Visionen med Eco Now bygger på att det behövs en samlad guide för att underlätta inköp och kännedom om de bästa miljöalternativen, där man samtidigt också hittar och de senaste nyheterna på den miljödriva marknaden både avseende samhällsinformation och på produkt nivå.” källa: http://www.econow.se/omeconow.html Så jag tycker att äkta vara vilseleder allmänheten genom denna monter (samt hemsidan här) när ni så tydligt försöker ladda Äh-märkningen med miljöpositiva värden när sådana kopplingar är ytterst ovanliga. Tvärtom har många av era Äh-produkter färdats över halva jordklotet, bekämpningsmedel har använts, stordrift och dålig djuromsorg. Ni anklagar industrin för att vilseleda men ni är inte mycket bättre själva.
    Anna. 9 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: Det verkar väl vara en gissningstävling och ingen tävling i att läsa små bokstäver. Det hade väl dessutom varit ganska tråkigt i så fall :-)
    Anna Anka. 9 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna! Det finns redan föreningar och organisationer som driver frågorna för KRAV, ekologiskt, rättvisemärkning, miljömärkning m.m.. Konsumentföreningen Äkta Vara jobbar för att få ner antalet E-nummer och övriga kemikaliska ingredienser i sammansatta livsmedel. Det står tydligt på deras hemsida. Om produkter som Ä-märks även är ekol./kravmärkta/fairtrade m.m. så är ju det positivt för alla parter, inklusive oss konsumenter, så som jag ser det. Så vad är ditt problem? Vissa av oss väljer helt tillsatsfritt framför ekologiskt och andra gör det inte. Med de olika märkningar som idag finns, och som kanske för vissa kan vara svårtolkade – så har vi alla en valmöjlighet. Alla har inte samma prioriteringar som du men alla ovannämnda föreningar och organisationer behövs för att vi ska kunna välja den typ av matkvalité som vi själva prioriterar. På mässan fanns även Arla, som producerar både ekologiskt och ickeekologiskt så du får väl fråga Eco Now:s arrangörer hur de bedömer vilka som ska vara utställare.
    Lisa - medlem i ÄV-fören.. 9 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lisa tack för svar. Jag har inget problem utan problemet är att ni i era kriterier för äh-märkningen inte har ett enda krav på att produkterna ska vara framställda på ett hållbart, miljövänligt, klimatsmart och/eller djurvänligt sätt. Så jag förstår fortfarande inte vad äkta vara hade att göra på en eco-mässa mer än att möjligen vilseleda mässbesökarna. Och jag har på din uppmaning skrivit och frågat arrangörerna för eco-mässan hur de tänker kring detta. Jag återkommer när jag fått svar.
    Anna. 9 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men Lisa- du verkar tycka som om det ska finnas en enda förening/organisation som ska driva alla dessa frågor om KRAV, ekologiskt, rättvisemärkt, miljövänligt, bra djurhållning m.m.! Då finns risken att vi får ett nytt ”Livsmedelsverk” som också det kan bli för stort för att prioritera oss konsumenter. Äkta Vara försöker påverka livsmedelsindustrin att ta bort/minska antalet tillsatser i maten samt upplysa oss konsumenter om vad tillsatserna står för. Därför är jag medlem i föreningen. Jag värnar, precis som du, om ekologiskt, bra djurhållning, miljövänlig produktion m.m. men jag har valt att bli medlem i Äkta Vara för att jag vill slippa kemikaliska tillsatser/ingredienser i livsmedel. Genom mina val i matbutiken kan jag dessutom stötta både Krav, rättvisemärkt och ekologiskt
    Lisa. 9 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lisa: Du glider förbi frågan: Vad har äkta vara med sina äh-märkta varor på en eco-mässa att göra? Era äh-märkta varor är i de flesta fall synnerligen oekologiska? Ser du inte att ni vilseleder allmänheten med erat agerande? Hade ni varit tydliga hade ni på bordet skrivit ”Äkta och i de flesta fall vid ä-märkning oekologisk frukost”
    Anna. 9 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna! I min värld är en äkta vara ett livsmedel som är producerat enligt gamla traditioner Jag personligen vilseleder ingen men om du tycker att föreningen gör det, bör du ju skriva direkt till den.
    Lisa. 9 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna, Du har rätt i att "Ä-märkningen" inte innebär att varan är ekologisk. Men däremot ställer Ä-märkningen krav på att produkten innehåller ingredienser ifrån _naturen_. Äh-märket är garanterat fritt från: kemiskt framställda tillsatsämnen som smakämnen, karamellfärg stabiliseringsmedel, anti-fuktmedel, konserveringsmedel, smakförstärkare. Vi skall inte behöva konservera majonäs med kemikalier så att de kan stå på hyllan i rumstemperatur i över ett år. Det skall inte behöva finnas modifierad stärkelse+soja-lecitin+extra vatten+smakförstärkare i nästan varenda sås man köper. Fryst kyckling skall inte innehålla över 25-30% vatten/saltlake som man sprutat in för att "möra" köttet. Det skall inte vara en hemlighet att Margarin inte naturligt smakar som smör när det är gjort på 45% vatten, 21% palmolja (dvs. vegetabiliskt fett), och 19% rapsolja. Det är en flyttande sörja som man måste hetta upp, bleka, emulsionera (olja och vatten blandar sig inte naturligt) och omestra. Sedan tillsätta "arom" som är konstgjorda smakämnen. Vitamin A och D, varav båda är kemiskt framställda, och A vitaminen ger gulaktig färg till fettet. Kort och gott, vi behöver Ä-märkningen också!
    Joakim Palm. 9 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Eftersom jag inte svarade direkt på din fråga så känns det som jag behöver ge ett direkt svar. Ä-märkningen passar bra på eco-now mässan, då märkningen komplementerar och ställer ytterliggare krav på våra livsmedel Ä-märkningen handlar om "nej, tack till kemiska tillsatser" är därför inte begränsad till endast ekologiskt framställda varor. Om du läser mitt första svar till dej så har jag skrivit exempel där KRAV och EU-blomman inte alltid är bra nog. Mvh. Joakim Palm
    Joakim Palm. 9 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nu när jag tänker efter så har du rätt i att bordet om Ä-märkningen kan vara förvirrade i sammanhanget att det dyker upp på en "eko-mässa". Men det är ju därför man ifrågasätter, vilket du gjorde här. Fanns det något bord för "Fairtrade" på mässan?
    Joakim Palm. 9 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tycker Anna har en poäng i sin kritik synd bara att äkta vara är så dåliga på att ta till sig och lyssna på kritik. Och på fotot ovan finns en produkt från St. Dalfour på den äkta sidan (?). St. Dalfour som på framsidan av sina produkter skryter med att de är ”utan tillsatt socker" trots att de innehåller 56 gram som kommer från druvjuice. Det står inte heller något om att druvjuice innehåller fruktos. Ett av kriterierna för vilka varor som får ä-märket är: ”Märket får inte användas för produkter som säljs med vilseledande beteckning/marknadsföring..”. Hur förklarar ni att St. Dalfours produkter som tydligt vilseleder med sin märkning ändå har valts ut som en äkta vara? Kan förklaringen finnas på samma fotografi där det på den äkta sidan finns ett kassaskrin? Äkta vara som sagt. Och vilka produkter är det mer som fått ä-märket men som i själva verket är fuskprodukter.
    Johannes. 11 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har också haft dessa invändningar mot Ä märkningen då jag tycker att ekologiska produkter är grundförutsättningen för mat utan tillsatser, då jag anser rester av bekämpningsmedel mm är så mycket värre än livsmedelstillsatser. Efter att ha samtalat med Äkta vara om detta så förstår jag bättre vad Ä- märkningen går ut på. Vad jag har förstått så ska man inte se den som en helhetsmärkning för schysst mat, utan tanken är att den bidrar till en helhet så att man som konsument så småningom ska kunna titta efter produkter som BÅDE är Ä-märkta och KRAV- märkta och kanske även Fairt trade, där de olika certifieringarna bidrar med olika saker. Att äkta vara inte beaktar ekologi i själva märkningen (då det finns andra som gör det) behöver därmed inte betyda att dom inte uppmuntrar ekologiska livsmedel och inte kan delta på en eko-mässa? Förstår inte hur man kan se deltagandet som något negativt.
    Annika. 11 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!