Backar om smör i skolan

Nyheter. 16 okt 2012.


Många föräldrar, elever och skolor har upprörts av det "smörförbud" som infördes i Stockholmsskolorna tidigare i höst. Men upproret hann nätt och jämt ta fart innan skolborgarrådet i går hävde förbudet, skriver DN.


– Det är klart att rektorer och elever själva ska få välja vilket smör de vill ha, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) till Dagens nyheter.


Tidigare i höst antog Stockholms stad nya riktlinjer för skolmaten. De innebar att alla skolor i kommunen skulle följa Livsmedelsverkets rekommendationer om att både mjölk och matfett ska vara lightprodukter, med mindre mättat fett. Bregott byttes därför ut mot industrimargariner som Becel eller Lätta i en majoritet av skolorna, vilket upprörde många föräldrar, elever och skolpersonal.


Men enligt Lotta Edholm innebar riktlinjerna aldrig något förbud.


– Min tolkning har hela tiden varit att skolorna kan servera både smör och lättmargarin. Skolinspektionens tolkning är en annan. Och att Skolinspektionen väljer att så blint lyssna på Livsmedelsverket tycker jag är lite märkligt. Sedan vet inte jag vilka rekommendationer som gått ut i skolorna, säger hon till tidningen.


Enligt henne kommer förvaltningen nu gå ut med förtydligade riktlinjer, där det ska framgå att det ska vara upp till rektorerna eller eleverna att välja vad som ska bredas på mackan..


Här är alternativen:

 

Bregott

Bregott normalsaltat 75%

Pastöriserad grädde, rapsolja, mjölksyrakultur, salt 1,2%, vitamin A och D

 

Becel produktbild

Becel lätt matfett 38%

Vatten, solrosolja (21%), linfröolja (7%), rapsolja (6%), vegetabiliskt fett, modifierad stärkelse, salt (1%), kaliumklorid, emulgeringsmedel (solroslecitin, mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer.

Lätta

Lätta 39%

Vatten (45%), vegetabiliskt fett (21%), rapsolja (18%), kärnmjölk (10%), modifierad stärkelse, salt (1,5%), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, solroslecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsregulerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitamin.


25 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Intresserade kan läsa på "Naturlig Mat i Skolan" på nätet och ev. skriva på deras namninsamling som ska lämnas till regering och riksdagens partiledare.
    Meja. 17 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Måste läsas: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Kommentarer/Fragor-och-svar-om-smor-och-margarin-i-skolan/
    Rosen. 18 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ett förbud borde ändå införas, men mot margarin, eftersom det om något, är ett reellt hot mot folkhälsan. Ingredienserna berättar inte hela sanningen om exempelvis den omestring som krävs för att margarinet ska bli hårt. Inte heller berättar den om blekning, färgning och tillsats av smörsmak och varför det behövs tillsatser av syntetiska vitaminer.
    Gustaf Segerström på Fettdieten.se. 20 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Gustaf känns väldans trovärdig för han kan väl aldrig prata för egen vinning när han propagerar för smör och skriver en massa hittepå om margarin. Hur vore det om smörmaffian kunde besinna sig något och förstå att livsmedelsverkets rekommendationer som bygger på beprövad vetenskap är för barnens bästa, inte föräldrarnas med sin mattalibanism http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Kommentarer/Fragor-och-svar-om-smor-och-margarin-i-skolan/
    Joakim. 20 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det som Gustaf skriver är tyvärr sant. http://sv.wikipedia.org/wiki/Margarin
    Jocke. 22 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • @Joakim Livsmedelsverket som du refererar till bygger visserligen sina rekommendationer på forskningsartiklar, men granskningar av dessa har visat sig att de tolkat artiklarna uppåt väggarna och tagit med artiklar som använt sig av en tveksam metodologi. Därmed bör man absolut inte lita blint på att det de skriver är sanningen.
    Stefan. 23 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag betvivlar inte livsmedeslverkets seriositet och goda avsikter, men det är faktiskt ett stort problem att dem mesta forskning som görs är finansierad av industrin. Själv är jag väldigt kluven, jag tror att man ska akta sig för att vara för kategorisk om vad som är bra eller dåligt för alla människor. Det handlar om vi är olika som individer också och vara lyhörd för sin egen kropp och vilken kost man mår bra av.
    Annika. 23 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jocke jag kan ingenstans se dit din länk pekar att påståendet om att ":...eftersom det om något, är ett reellt hot mot folkhälsan." styrks. Inget konstigt med det då det är rena hittepå. Hittepå med ett syftet att göra stålar på andras okunskap och rädsla. Även smör genomgår en massa processande men det är inga fel på det, heller.
    Joakim. 23 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Stefan så du menar att de över hundra forskare som under över tio år har tagit fram de nya nordiska näringsrekommendationerna a har gjort några fel. I så fall sitter du på unik information som jag tycker att du ska delge dem.
    Joakim. 23 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim, vet du vem som finansierat hundra forskare över tio år? Oberoende pengar?
    Peter. 24 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ta och läs på din lille konspirations teoretiker där. Men om du har minsta bevis för det du antyder tycker jag definitivt att du ska tipsa Riksrevisionen om detta då de garanterat är intresserade av att utreda om forskare är köpta. I annat fall ta och läs på lite här: http://www.norden.org/sv/aktuellt/nyheter/nya-nordiska-naeringsrekommendationer-2013-fokus-paa-hela-kosten
    Joakim. 24 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hörru, min bäste herre, det gäller att kunna placera alla information i sin kontext. Det räcker för mig oavsett Riksrevision eller inte. Jag överlåter till var och en att döma själv, efter bästa förmåga. Forskning, rapporter och statistik - det är lätt att hitta stöd för det man vill. Det går alltid att välja vilken studie eller vilken del man vill lyfta fram. Blir all forskning publicerad tror du? Du kan ju hjälpa mig att läsa på genom att svara på frågan om var pengarna kommer ifrån. Jag påstår inte att någon är köpt, det ordet kommer från dig.
    Peter. 25 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim=ett grälsjukt TROLL, inget att bry sig om, ignorera!!
    Maja gräddnos. 25 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Du får själv ta reda på var pengarna kommer ifrån då det är du som kommer med påståendena om att universitet låter sig styras av en viss del av livsmedelsindustrin. Det finns gott om öppen information här: http://www.slv.se/en-gb/Startpage-NNR/ och här: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Nya-nordiska-naringsrekommendationer-lyfter-fram-helheten-i-kosten/ OM jag säger om det skulle vara så som du tror dig veta att det är skulle inte den jätteindustri som tillverkar smör då gå i taket? Fast från början handlade mitt inlägg om Gustafs inlägg som inte kändes så trovärdig eftersom han pratar för egen vinning då han propagerar för smör och skriver en massa hittepå om margarin. Så hur vore det om smörmaffian kunde besinna sig något och förstå att livsmedelsverkets rekommendationer som bygger på beprövad vetenskap är för barnens bästa, inte föräldrarnas med sin mattalibanism http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Kommentarer/Fragor-och-svar-om-smor-och-margarin-i-skolan/
    Joakim. 25 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Den jätteindustri som tillverkar smör? Du menar Sveriges alla mjölkbönder som går på knäna och mejerier som går omkull eller köps upp pga de minimala marginaler det är på mejeriprodukter?
    Annika. 25 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Allt är inte ekonomi. Det tillverkas tusentalt ton mer smör än lättmargarin (som mitt första inlägg handlade om) per år så nog är det en jätteindustri alltid. Och även om man skulle räkna i siffror så nog är det en jätteindustri alltid. Förra året gjorde Arla Foods en vinst på 1 311 000 000 danska kronor. Mer siffror här: http://www.arlafoods.se/om-arla/foretaget/nyckeltal1/
    Joakim. 26 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim, hur mycket drog Unilever in?
    Peter. 26 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ytterligare ett sidospår Peter? Peter har du hittat några som helst bevis ännu som styrker dina hitte-på-ståenden. Unilever går säkert som tåget MEN det var inte det jag skrev om utan vad jag menade var att mejerijättarna med sina enorma ekonomiska muskler troligen hade uppmärksammat och protesterat om universiteten låtit sig manipuleras genom sponsrad forsking. Vad jag från början ville få fram var att det vore fint om smörmaffian kunde besinna sig något och förstå att livsmedelsverkets rekommendationer som bygger på beprövad vetenskap är för barnens bästa, inte föräldrarnas med sin mattalibanism.
    Joakim. 26 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim, du blandar ihop det mesta! Det är livsmedelsverket och inte universiteten som sitter i knät på bl a Unilever och andra livsmedelsproducenter. LMV:s beprövade vetenskap är inte värd namnet!
    Maja gräddnos. 26 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim, du som gillar länkar, kan kika på denna. Unilever satsar över EN MILJARD EURO på forskning och utveckling. Du måste själv förstå att denna satsning inte bara inbegriper ren produktutveckling, utan även forskning kring hälsofördelar för att ta fram argument som gynnar försäljningen. Du pratar om Universitetens forskning och att det inte är sponsrad forskning som ligger bakom, vilken värld lever du i?.Det är ju för sjutton Unilevers egen forskning som ligger till grund för att dom får marknadsföra Becel om bra för hjärtat och en stor lobbying apparat kring detta. Även om forskningen förvisso granskas, är det svårt att fånga upp alla biases och vinklingar. Det vet jag som själv arbetat på forksningsledande företag. http://www.unilever.se/innovation/sciandtech/
    Annika. 27 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Min söta Gräddnos har du inte tittat på en enda länk som jag bifogat. Om du tittar här:  http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Nya-nordiska-naringsrekommendationer-lyfter-fram-helheten-i-kosten/ står det bland annat: "I dag presenteras förslaget till nya nordiska näringsrekommendationer. Forskare från Norden har gått igenom det aktuella vetenskapliga läget i världen om sambanden mellan det vi äter och olika sjukdomar.". Med andra ord det är inte Livsmedelsverket som forskar och tar fram de näringsrekommendationer som jag hela tiden hänvisar till utan forskare som forskar på universitet. Om du fortfarande inte tror mig är det bara till att titta här:  http://www.slv.se/en-gb/Startpage-NNR/
    Joakim . 27 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika jag hoppas du menar Unilever Foods eftersom det är tämligen ointressant hur mycket hela Unilever satsar på forskning. OCH jag har inte för en sekund försvarat Becels reklam där det förekommer positiva näringspåståenden utan jag har hela tiden konsekvent i denna diskussion hänvisat till nordiska rådet och deras forskning. Ni påstår att den forskning som dessa över hundra forskare står bakom är vinklad och sponsrad av en viss del av livsmedelsindustrin (självklart inte smörindustrin) utan att kunna komma med ett enda bevis. Hittepå. 
    Joakim. 27 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim, Exakt hur mycket av en miljard euro som använts just till foodsdelen kan jag inte svara på, men om du går in på länken så ser du att unilever tar upp just becel, flora och pro-active som deras huvudexempel på framgångsrik forskning. Det finns därmed ingen anledning att betvivla att dom pumpat in åtskilligt mycket forskningspengar i just foods delen och varför skulle dom göra det, om inte för att fungerar med opinionsbildning? Jag har för övrigt inte sagt ett jota om nordiska rådet och hur deras forskning finanseras. Däremot att den forsknings om bedrivs av livsmedelsindustrin inom ramen för det så kallade "egenåtgärdsprogrammet, sanktioneras både av myndigheter och branschorganisationer och att det påverkar rön och rekommendationer på vad som är sunda livsmedelsval. Jag har heller inte påstått att smör är bättre än margarin, utan det är säkert olika från fall till fall. Det är du som är kategorisk här och använder ord som "smörmaffian" mm.
    Annika. 27 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim,det är ingen ide att fortsätta detta resonemang med dig, du har din åsikt och jag har min! De sk "nya näringsrekommendationerna," är inte mycket bättre än de gamla, SLV ger sig inte så lätt!
    Maja gräddnos. 27 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Yippie!! Nu har alla ni som påstår att det finns fel (vinklat, favoritiserar viss industri osv.) i de nya nordiska näringsrekommendationerna möjlighet att lämna in dessa synpunkter innan dessa nya rekommendationer fastslås. Varsågod! Kör så det ryker! http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Synpunkter-valkomnas-pa-forslag-till-nya-nordiska-naringsrekommendationer/
    Joakim. 1 nov 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!