Skinka blev filéGenom att stycka delar av skinkan på ett nytt vis skapade Nybergs deli en helt ny styckdetalj: ländfilén. "Länd" är ett ganska sällan använt ord för bakdel. Men att det skulle röra sig om en filé, en dyrare och finare styckdetalj, var svårare för konsumenterna att smälta. Namnet var alltför långt ifrån verkligheten, tyckte även miljöförvaltningen, och i somras var företaget tvunget att byta namn på produkten. "Gourmetmörningen" består för övrigt av bland annat vatten, druvsocker, arom och vattenbindande vegetabiliska fibrer. Kötthalten: 88 procent.
2. Nestlé Välling gryn naturell
Foto: Nestlé.
Naturell – med smak av vanillin?
Nestlés naturella välling var tydligen inte tillräckligt god just naturell. Därför har de smaksatt den med det konstgjorda aromämnet vanillin, vilket en pappa fick veta efter att ha frågat tillverkaren vad som döljer sig bakom ordet "arom" på ingrediensförteckningen. Det är samma aromämne som fejkar vaniljsmaken i allt från glass till bakverk. Välling med smak av vanillin vore kanske ett mer passande namn.
3. Valio Kefir och Valio Eila Kefir
Foto: Lena Granefelt.
Laktosbluffen
Finska Valio, marknadsledande inom laktosfritt, vill slå sig in även på de ordinarie mejerihyllorna. I februari förra året lanserade de en vanlig Kefir, som ett komplement till den laktosfria. Vad som inte framgick på förpackningen var dock att innehållet i de båda produkterna var identiskt. På förpackningen hade man dolt detta, bland annat genom att utelämna "laktasenzym" i ingrediensförteckningen. Prisskillnaden på fem kronor stack i ögonen på många laktosintoleranta. Bluffen avslöjades efter att magasinet Hunger skickat in dem på labbtest.
4. Ridderheims Tante Juliettes Murkelpaté
Foto: Äkta vara.
Traditionell E-nummerpatéNär Ridderheims serie Tante Juliette lanserades skröt man i pressmeddelandet om "uteslutande naturliga råvaror". På förpackningen står dessutom "Tante Juliette original recept". En traditionell murkelpaté tänker nog de flesta. Den som vänder på förpackningen möts dock av en kavalkad av tillsatser. Tio E-nummer och därtill palmolja, växtfiber och jästextrakt är tydligen några av "råvarorna" som Juliette brukade använda.
Se hela ingrediensförteckningen >>
5. Lönneberga Renkorv med tranbär
Foto:Atria Scandinavia, CC BY-ND 3.0.
Hur lite ren får korven innehålla?
I januari 2015 lanserade Lönneberga sin Renkorv med tranbär. Snart upptäckte dock flera konsumenter att den innehåller så lite som 20 procent renkött. Hela 62 procent av innehållet är istället gris- och nötkött och till det ska läggas fett och blodprotein från gris. Lite fett eller fetare kött kan krävas, eftersom renkött är magert, men här är det frågan om helt andra proportioner. Livsmedelsverket menar dock att det inte finns någon gräns för hur lite ren en renkorv måste innehålla, så länge som det deklareras i ingrediensförteckningen, enligt en artikel i Metro.
RÖSTNINGEN ÄR AVSLUTAD!