Den citronfria citronsyran

Nyheter. 24 apr 2013.

Citronfri citronsyra


E330, citronsyra, är en av livsmedelsindustrins mest använda tillsatser. Men trodde du att ämnet, med det oskyldigt klingande namnet, var tillverkat av citroner, så trodde du troligen fel.


Medlet, som har en antioxidativ, konserverande men framförallt surhetsreglerande effekt i allt från krossade tomater till läsk, är idag i själva verket en rent bioteknisk produkt.


Råvaran till citronsyra är sällan längre citroner eller annan frukt (i vilken den förekommer naturligt). Istället är den någon form av sockerhaltig lösning, inte ofta framställd av den billiga och i dagens livsmedel frekvent använda majsen. Till denna lösning sätts svampar av svartmögel, Aspergillus niger, som när de "äter" av sockret producerar bland annat citronsyra.


Nästa steg i processen är att filtrera bort själva möglet. För att sedan utvinna just citronsyran ur lösningen tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid, varpå ett salt av citronsyra, ett citrat, fälls ut.


Detta salt omvandlas sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra. Av citronsyra framställs också en handfull andra E-nummer med liknande effekt, kallade citrater.


Produktionen av citronsyra sker i stora fabriker, varav många ligger i Kina. Enligt statistik från 2007 tillverkades ungefär 1,6 miljoner ton citronsyra i världen, varav ungefär 70 procent användes till livsmedel.

En del personer uppger sig få allergiska reaktioner eller överkänslighetsreaktioner av tillsatsen citronsyra, vilket skulle kunna ha att göra med eventuella rester av mögel, mögelsporer eller mögelbiprodukter i tillsatsen. Vi känner dock inte till någon forskning som stödjer detta och EU:s matsäkerhetsmyndighet EFSA menar att biotekniskt framställd citronsyra är säker, bland annat eftersom den endast får framställs av icke-toxinproducerande stammar av svartmögel.


Ivar Nilsson


Lär dig mer om tillsatser och få andra användbara tips i Äkta varas konsumentguide >>

Vill du undvika citronsyra och andra tillsatser i maten? Köp Ä-märkt!


Läs mer:

EU:s förordning (nr 231/2012) om specifikationer av livsmedelstillsatser >>


69 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Är det ren citronsyra i förpackningen spelar framställningssättet ingen roll, eftersom citronsyra är ETT kemiskt ämne, oavsett om det framställs från citroner eller inte. Det är alltså alltid samma molekyl. Finns föroreningar kvar skulle det kunna vara en annan sak. Men själva möglet måste dö av luten och syran. Det som skulle kunna finnas är mögelgifter - men det verkar högst osannolikt att de skulle använda ett giftproducerande mögel i denna process. Det skulle vara väldigt opraktiskt!
    Jeanette Johansson. 24 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tycker att framställningssättet spelar roll när ämnet kallas citronsyra. Åtminstone jag är så naiv att jag då tror att ämnet är intimare förknippat med citroner än med Kina. Nog är det falsk varubenämning, nog borde man i stället helt byta namn. Varför inte ärligt kalla ämnet bara E330 - punkt, slut?
    Mimmi. 24 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har haft problem med STORA nässelutslag i ca 2.5 år. Citronsyra är en av de saker som försämrar rejält. Blev mycket bättre när jag slutade äta livsmedel som innehåller det. Vid test så reagerar jag på i stort sett allt mögel. Litar inte ett dugg på fabrikanter som påstår att det inte finns några rester av svartmögel kvar. Svartmögel är så ohälsosamt så det är en gåta för mig att detta är tillåtet. Högst sannolikt att mögelrester finns kvar. Svårt att tro att man kollar halter av detta regelbundet i citronsyran. Vore bra med ett öppet sinne istället för tvärsäkra uttalanden !
    GunBritt. 24 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Var det någon som trodde myrsyra innehåller myror? Eller att kungsvatten innehåller kungar eller vatten? Detta är lika löjligt som de skämtsamma protestlistorna mot divätemonoxidutsläppen i våra dagvattenbrunnar. Sensationellt á la aftonbladet men inget nytt under solen.
    Johan. 24 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Från sajten Svartmögel: "Aspergillus - Denna mögelart består av hundratals underarter och finns jorden över i olika klimatzoner. Ett tjugotal har hittills bekräftats producera mykotoxiner som är giftiga för människan. Flera underarter är dock användbara för framställning av penecillin och till jäsning för alkoholframställning." Jag utesluter inte att det kan finnas någon mögelrest kvar, speciellt om man slarvar med stegen som kommer efter möglet. Men över 1 miljon ton om året till livsmedel, det borde ge mer symptom, tycker jag.
    Ralph Utbult. 24 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Läs vår hemsida; http://www.allt2.se/fri-fran-allergi/index.html
    Irene. 24 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag förstår inte. Tror du, Ivar Nilsson, att citron är ett ämne? Tror du att bokhylla och tussilago också är ämnen? Vad håller du på med? Förstår du inte skillnaden mellan namn, kemiska beteckningar och e-nummer?
    Kalle. 25 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag förstår inte. Tror du, Ivar Nilsson, att citron är ett ämne? Tror du att bokhylla och tussilago också är ämnen? Vad håller du på med? Förstår du inte skillnaden mellan namn, kemiska beteckningar och e-nummer?
    Kalle. 25 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ivar har en poäng här, redan i inledningen skriver han att om du tror att citronsyra innehåller citron, så tror du fel. Det här är ett genomgående problem inom hela livsmedelsbranschen där man namnger sina produkter något som dom inte är eller innehåller.....Som konsument ska man inte behöva vara kemist för att få den korrekta informationen vad livsmedlet innehåller, köper jag en päronsplitt ska det vara päron i den, köper jag citronsyra så ska det vara tillverkat av citron, köper jag rökt skinka ska den vara rökt, inte smaksatt av rökaromer!
    Micke. 25 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Och all mjölksyra kommer inte från mjölk. Eller tror ni att det finns mjölk i musklerna som omvandlas när man tränar? Angående rester av mögel i citronsyran så är jag skeptisk om det verkligen finns. Jag är extremt allergisk mot mögel och har hittills aldrig reagerat på citronsyra.
    Anna. 25 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Micke: Och senapsgas ska innehålla senap etc etc. etc. Ivar har inte en poäng nånstans -- han begriper inte vad kemi är. Hur skulle citronsyra kunna "innehålla" citron? Citronsyra är EN MOLEKYL, citron är en frukt. Om man i ett atomslöjdslabb skulle tillverka citronsyra så skulle det fortfararande vara just citronsyra.. Citroner har ingenting med saken att göra, fattar du inte det? Tror du, som sagts, att kungsvatten är tillverkat av kungar och vatten också? Jag blir galen på den här vetenskapsanalfabetismen.
    Kalle. 25 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Micke: Och senapsgas ska innehålla senap etc etc. etc. Ivar har inte en poäng nånstans -- han begriper inte vad kemi är. Hur skulle citronsyra kunna "innehålla" citron? Citronsyra är EN MOLEKYL, citron är en frukt. Om man i ett atomslöjdslabb skulle tillverka citronsyra så skulle det fortfararande vara just citronsyra.. Citroner har ingenting med saken att göra, fattar du inte det? Tror du, som sagts, att kungsvatten är tillverkat av kungar och vatten också? Jag blir galen på den här vetenskapsanalfabetismen.
    Kalle. 25 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Den som inte begriper att det är en viss skillnad mellan senapsgas och livsmedel borde nog tänka ett varv till. Den ena produkten vänder sig till alla konsumenter, bildad som obildad inom kemin. Men jag förstår att du tycker det är helt ok att vilseleda konsumenter med felaktig information för att dölja dåliga råvaror. Att blanda in järnfilar och senapsgas och försöka få det till en billig poäng i den här debatten, ja då är man rejält ute på fel spår!
    Micke. 26 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nyfiken som jag är så började jag söka info om citronsyra. Eftersom jag själv inte är kemist men däremot livsmedelskonsument så tror jag naturligtvis att en produkt är det den heter, eller är tillverkad av. På wikipedia fann jag denna text. Citronsyra (av latinets Acidum citricum) är en karboxylsyra med summaformeln C6H8O7. Den utvinns bland annat ur omogna citroner. Citronsyra kan även erhållas genom att i näringslösning odla borstmögelsvampen Aspergillus niger[1]. Citronsyrans salter och estrar kallas citrater. I mitt tycke kan jag då som puckad och obildad i kemins värld (knappast ensam om detta) att som livsmedelskund borde jag få reda på om citronsyran där på hyllan är gjord utifrån en citron eller inte. Namnet anger att det är så.....men det är den oftast inte eftersom den ena tillverkningsprocessen troligen är betydligt billigare......Så, min point på detta är att jag som konsument ska få en klar bild av vad det är jag köper och betalar för, oavsett om det är citronsyra, hallonglass, rökt skinka mm. Om man sedan vill använda sig av den citronsyran som inte är framtagen av omogna citroner så kan man naturligtvis göra det, men det ska då framgå att det inte är framtaget av omogna citroner. Eller varför inte byta namn på det.....Ivars inlägg, som jag tolkar det var att upplysa oss att citronsyra inte är framställt av citroner, vilket jag antar att de absolut flesta av oss konsumeneter tror. Men det är som vanligt, livsmedelsproducenterna med tillhörande kemiindustri är oerhört duktiga på att lura oss konsumenter jämt och ständigt med fejkade namn, dåliga råvaror och tillsatser som ofta är ganska tvivelaktiga. Nu kanske inte just citronsyra tillhör den gruppen, men jag tar tacksamt emot Ivars inlägg och har lärt mig en sak, citronsyra är inte vad det heter......Men vi tror att det är vad det heter!
    Micke . 26 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Micke: Citronsyra är en molekyl,.C6H8O7. Det finns inte bättre eller sämre varianter av samma molekyl. Citronsyra är ett namn, precis som myrsyra, smörsyra etc.
    Kalle. 26 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Visste ni att typ ALL mat från Indien och Pakistan innehåller ett tillsatsämne? Nämligen E 100 (gurkmeja).
    Kalle. 26 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Micke: Tror du att trä är ett ämne? Eller plast? En kopp kaffe innehåller c:a 1 000 ämnen. Buy a clue.
    Kalle. 26 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • På något sätt känns det som om du drar ned brallorna på dig själv riktigt ordentligt när du jämför trä och kaffekoppar med livsmedel.
    Micke. 26 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag jämför inte. Jag försöker förklara för dig vad en molekyl är, vad ett ämne är. Men du vill inte veta. (Och är inte kaffe ett livsmedel?) OK, fortsätt så,
    Kalle. 26 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Artikelns författare har beskrivit ett scenario hur man tillverkar på kemisk väg citronsyra. En bra upplysning till mig och andra konsumenter som faktiskt tror att citronsyra kommer ursprungligen, eller är en produkt (molekyl) skapad på något sätt från en citron. Hur vet ifan.....Ivar har inte påstått sig vara kemist eller liknande, han beskriver ett förlopp hur den "moderna" citronsyran framställs som vi sedan använder i och till tex matlagning, syftning mm, utan att veta om vad det egentligen är. Bra artikel enligt mig, urusel enligt dig då det tycks att Ivar inte har fått något Nobelpris i kemi! Jag tror att du missuppfattat syftet med artikeln, den är enbart ute efter att förklara att citronsyran i våra butikshyllor inte har något med en naturlig citron att göra alls, trots att det heter citronsyra, eller något annat som det egentligen borde enligt mig om den inte är framställd via en omogen citron, hur det nu går till! Du behöver absolut inte förklara för mig vad en molekyl är, jag har inte frågat dig om det så lägg ingen energi på det. Förutom det så har jag helt andra intressen än molekyler och grundämnen. Jag är däremot mycket intresserad av vad det är jag och min familj äter, vad är det vi får i oss och därför vill jag att livsmedelsbranschen skärper sig ordentligt och ger sina konsumenter bra livsmedel. Avslutningsvis, kaffe är livsmedel, kaffekoppen är den kopp där man häller i kaffet! Med det, over and out......
    Micke. 26 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Och Micke trodde att man gjorde myrsyra av myror och kungsvatten av kungar. Got it. Bye.
    Kalle. 26 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Artiklar som dessa sänker äkta vara ner i dumhetsträsket.
    Joakim. 30 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Synnerligen oroväckande att äkta vara är ute i skolor och informerar med tanke på den avgrundsdjupa okunskap som ni verkar besitta :(
    Måns. 4 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Micke: Ser du verkligen inte vad Kalle (och vi andra) far efter. Myrsyra, smörsyra, mjölksyra, citronsyra är alla kemiska ämnen med namn som ankyter till en sak där man kan hitta denna syra. Det betyder inte att det är BARA i dessa saker man hittar det ämnet. Äkta Vara travade definitivt över i ovetenskaplighetträsket med ett stort kliv genom den här artikeln. Det kallas populärt fördumning.
    Sara. 6 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vår ena dotter har varit allergisk mot citronsyra sedan hon var liten. Svartmögel är hälsovådligt i hus och bör så vara i kroppen också. Som tur är kan man hitta andra varor istället :)
    Petra. 6 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag är glad att det inte är citron i citronsyran eftersom jag har barn som är allergisk mot citrusfrukter. Nu kan jag ta citronsyra till syltkoket istället för citronsaft.
    Gunilla. 7 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ja. Trevliga kommentarer på slutet. Kunskap ska vi sträva efter. Sen får sidan äkta vara det den ber om då upplägget är godkänna eller förkasta snarare än bygga kunskap tänker jag. Många är allergiska och blir rejält sjuka av helt naturliga ämnen. Pee for a Wii hette en tävling där en mamma dog då hon drack massa vatten för vinna wii spel till sina barn. ibland är det fråga om balans för att inte bli sjuk eller tom dö. Men alla dör vi förr eller senare iallafall..
    Maria. 12 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • http://www.outsidethebeltway.com/woman_dies_after_holding_wee_for_nintendo_wii_radio_contest/ holding wee for wii hette visst tävling. se länk. viktig kunskap om våra kroppar att allt är en fråga om dos..
    Maria leg. receptarie apotek. 12 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tråkigt att information ska provocera så mycket. Det är väl bra att konsumenter informeras om vad det är de konsumerar så att de sedan själva kan avgöra vad de vill stoppa i sig. Ingen har dött av för mycket information, det är vad man gör med den som skapar eller löser problem. Kan mycket väl tänka mig att det finns de som tror att myrsyra har något med myror att göra. Då är det väl bra att man informeras om hur det faktiskt ligger till istället för att fördöma dem för deras okunskap. Jag välkomnar fler artiklar av detta slag. En del kommer jag att ta till mig och ändra mitt konsumerande på grund av. Andra kommer jag att förkasta. Det som känns viktigt är att jag får fatta mina egna beslut baserad på korrekt information.
    Märta. 13 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • . Tänk, Jag trodde faktiskt myrsyra hade något med myror att göra (typ det som svider av rödmyrornas "bett"). Fast inte hade jag väl föreställningen om att det framställs av myror. Se där, jag erkänner min okunskap helt ogenerat. Varför måste ni racka ner på dem som kan mindre genom löjliga jämförelser? Var glad att ha upplyst om saker istället. alla är inte kemister ju
    anna. 16 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det som provocerar är nog inte upplysningen i sig utan det sätt artikeln skrivs på. Det vill säga att någon benämnt substansen för citronsyra för att vilseleda. Även icke-kemister borde veta att kemikalier har enkla namn och delen syra i namnet klingar kemiskt så att ge artikeln en vinkling att livsmedelsbranchen är vilseledande då de använder detta namn är det som provocerar!! Det är dessutom ett namn som funnits extremt länge och inget nytt påhitt för byta namn på något ämne som fått dåligt rykte. Så äkta vara kanske kan skriva sina artiklar lite mindre hotstoff inriktat och mer bara upplysande. Men sidan kanske tycker det är kul att få kommentarer då det visar att sidan läses? :-)
    Maria. 17 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Finns bara EN anledning till att var och vartannat livsmedel innehåller citronsyra (E330) idag. Det är billigt och enkelt att framställa. Så svaret blir, profit. Skapa billigt sälja dyrt. Allt handlar om pengar. För 50år sen, typ, fanns inte citronsyra och ca 10.000 andra kemikalier som används inom industrin för läkemedel, livsmedel, kläder, möbler, leksaker etc etc. Och ALLT får vi i oss. Nu visar dessutom en del forskning på att kemikalier upptas lika effektivt av vår hud som att inta det via munnen. Se bara på alla produkter som kommit där du nu lägger på ett plåster. Rökavvänjning, Preventivplåster och nu även huvudvärksplåster i stället för tabletter. Alla salvor som används där det aktiva läkemedlet tas upp av kroppens största andningsorgan, huden. Astma och allergi ett relativt okänt begrepp för 50 år sen. För att inte tala om cancer. Hur ser det ut idag? Var och vartannat barn är drabbat av nån allergi eller reaktion av nåt slag. Och ingen vet egentligen varför. Men man skyller på hösnuva. Och accepterar det som svar. Varför? Ja, det är den enklaste vägen. Människan har alltid sökt det enkla svaret. Oavsett om det varit rätt eller fel. Låter det bra har det oftast räckt som svar. Ingen vill konfrontera svåra svar. Av just den anledningen har vi sedan kunnat bli "lurade" av producenterna, eller livsmedelsindustrin om ni så vill kalla det i detta fall.
    Andreas Qvarnström. 30 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • En människa innehåller ca 1 mg citronsyra per kg kroppsvikt. Det är den enda större industrikemikalie som framställs helt på biologisk väg.
    Maria. 6 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har sett er konversation och det är något som inte är med i beräkningen är att för mycket citronsyra agerar avfettande i mage och tarmvöggar.. Därefter så i EU- kommissionen utdrag av tillsatser i mat såsom citronsyran, har den en renlighetsgrad som innehåller totalt 5mg /kg gifter såsom kvicksilver, arsenik, & bly. Gör vi samma övning på kaliumsorbaten så innehållet den lika ovan inkl formaldehyd med ett värde av 10mg/kg. Nu pratar vi inte rena produkter längre. Det är bara en del av det komplexa i det hela... Och om du nu är allergisk mot svartmögel som någon skrev, så har vi en lite andel av det ute i våra kroppar. När vi andas in så går det inte genom samma typ av barriär, vilket man inte enkelt kan säga att det är du eller så, pga när du äter svartmögel eller dess enzymer, proteiner eller gifter påverkas du olika detta pga vårt slem som omger mage och tarmar som innehåller msm och 3st goda bakteriestammar. När all mat idag är pastöriserad får vi inte i oss lika mycket av dessa. Så beroende på hur mycket tillagad mat du äter desto mindre goda tarmbakerier och msm som skyddar. Gjorde detta enkelt för det finns mer att tillägga i mage och tarmens skydd som vi inte får i oss pga denna process. Summering: av citronsyran att vissa reagerar är pga för dåligt slemskydd med ovan. Lika så reagerar vi olika av andel gifter vi får i oss, också där av magens och tarmarna med lever och njurars förmåga att rensa. Vi får en överdos av citronsyra(olika svarar på detta) med ohyggliga gifter. Därav kan man inte säga att det inte är mögel i citronsyran för jag är allergisk osv. Vill ni har bevis, så har jag det!
    Johan. 4 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag arbetar som dietist och förstår alla icke-kemisters förvirring. Jag arbetar med allergi och många tror att de inte kan äta/dricka något med mjölksyra när de har mjölkallergi. Det är naturligtvis fel. Det är som skrivits tidigare så är det just en molekyl, en svag syra. Citronsyra är samma sak, men en annan molekyl och en svag syra. Har dock inget med citron att göra. Svaga syror kan förvisso ha en irriterande effekt på känsliga slemhinnor eller hud, toligtivis därav reaktionerna. Jag säger inget om att teorin med mögelsvampar är fel. Har inte stött på någon sådan koppling än, men det kanske kommer. Mvh Eva
    Eva Andersson. 5 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Förlåt Johan, men du skriver så förvirrande så, åtminstone jag, inte förstår ditt budskap. Vad vill du egentligen säga om citronsyra framställd med hjälp av mögelsvamp och diverse kemikalier???
    Bettan. 5 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag är starkt allergisk mot svartmögel. Så till den grad att jag får svår akut allergi och astma när jag vistas i mögelhus bara en kort stund och jag är perfekt att ha med på husvisningar. :) Trots det har jag inga problem med citronsyra. Jag ifrågasätter inte de som säger sig vara överkänsliga mot citronsyra, men jag tror inte att det kan vara särskilt vanligt och tvivlar på att det skulle bero på kopplingen till svartmögel, utan bero på något annat som en del är inne på här.
    Annika. 5 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Läs: http://www.lfs-web.se/mogel-citronsyra.htm - de är mögel och inomhusspecialister.
    Helena. 5 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag är överkänslig mot någon hudsvamp som alla människor har och får tvåla in mig med mjällschampo,smörjer och grejs men det blev aldrig bättre. Har/hade exsem o varande sår av allt kliande, ett riktigt helvete. Smörjer som en idiot o käkar piller motkliandet men det blev aldrig bättre. Så läste jag en artikel om citronsyra, och testade att ta bort produkter med syran i. Nästan alla cortison salvor, piller och schampot åkte bort för där va citronsyra i allt. Nu har jag inte ett ända märke som kliar,spricker eller ögon som svullnar igen. Om det nu är så att det kan finnas spår av mögeltoxiner i den (syntetiska) syran så tycker man att läkarna kunde ana något efter så många år av att smörja in mögeltoxiner på min överkänsliga hud, deras lösning va Smörja mer!
    Skorpan. 8 jan 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Skorpan! Vad bra att du själv har funnit lösningen på dina problem. Min erfarenhet är att läkare , precis som många andra människor, har inte insikt/intresse av matkvalité/matfusk och därför stödjer man sig endast på den konventionella läkarutbildningen. Hoppas du har informerat din läkare om mögeltoxiner,
    Agneta. 10 jan 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Citronsyra har hetat citronsyra i 250 år. Anledningen är att namnet kommer från citronen, vilken innehåller citronsyra. Citronsyra framställs från omogna citroner eller lime, men kan tillverkas kemiskt. Det är ingen skillnad på produkten utom vissa spårämnen, som har bedömts vara ofarliga, därav att ämnet fått ett E-nummer. E-nummer betyder att det är tillåtet att använda ämnet som ingrediens i livsmedel. Att ändra ett 250 år gammalt namn skulle göra mer skada än nytta, men precis som du föreslog har man för att vara tydlig tagit fram E-numren så alla som är intresserade ska kunna veta vilket ämne det rör sig om, oavsett vilket språk du talar. När folk började intressera sig för vad det är i citroner som gör dem sura och varför de bleker hittade man citronsyran. Om surhet är det man är ute efter är det alltså effektivare att använda citronsyran än hela citronen. Dessutom är det hälsosammare för allergiker, så det finns inte mycket anledning att inte använda det. Citronsyra är inte farligt, men processen att ta fram den kan verka äcklig för den som inte vet hur kemiska processer går till. Det är dessutom samma ämne som finns i citroner, så titeln och slutledningen i texten är helt missvisande.
    Mathias. 10 jan 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men snälla nån. Ibland är det nästan så jag skäms över att vara med i denna förening, det sprids allt för många dumheter för att det ska kännas bra. LÄS PÅ: http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Citronsyra---fragor-och-svar/
    Anna. 11 jan 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om det tillverkas i Kina har vi all anledning att vara försiktiga. Det har varit otaliga skandaler när det gäller fusk med bl.a mat men framförallt förorening av jord, luft och vatten. I den mest omtalade gällande barnmjölkspulver så fick flera barn sätta livet till och många fler blev sjuka. Efter att ha bott och arbetat i Kina och rest runt en hel del så har jag väldigt liten tilltro till kinesiska produkter. Kan man tjäna lite extra på att ta en genväg, även om man vet att det innebär att produkten kan vara skadlig för konsumenten, så är man tyvärr alltför ofta villig att göra just det. Om man sedan försöker förlöjliga andra genom att ivrigt upprepa att det är en molekyl och jämföra med myrsyra och kungsvatten, då har man nog inte riktigt läst eller förstått vad artikeln ville förmedla.
    Magnus. 2 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Den länken refererar till ren citronsyra och regler som gäller inom EU.
    Magnus. 2 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men hallå!! Vad aggressiv Du är!! Jag tycker att Ivar ger oss andra UPPLYSNING!! JAG kanske inte visste att Citronsyra inte innehåller citron!! Jag är ingen kemist, ingen lärare, ingen vetenskapsman!! Jag är en helt vanlig Svensson med helt vanliga kunskaper och helt normal intelligenskvot! MÅSTE man vara något annat. Vetenskapsanalfabet...?? Inte ens i närheten!
    Madde. 6 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • bästa kommentaren någonsin. Alla borde läsa den å fundera ett tag, gör lite egen forskning (källkritiskt såklart) och bilda en egen uppfattning istället för å ta företag och folks ord på saker." ifrågasätt allt, även det mest alldagliga"
    Aron. 26 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det ledsamma är att man ofta använder GMO-majs för framställningen av citronsyra!! http://www.nongmoshoppingguide.com/brands/invisible-gm-ingredients.html
    aba. 2 mar 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag trodde att alla läste kemi i grundskolan. Blir alldeles trött av det här!
    Julia. 19 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag kan säga att jag är duktig på kemi. Det var ett av mina bästa ämnen på gymnasiet. Jag vet inte om artikeln eventuellt har justerats i efterhand, men i dess nuvarande form ser jag inget fel. Jag tycker artikeln är bra. Idén att citronsyra skulle kunna innehålla citroner finns inte i artikeln. Däremot finns idén att citronsyra skulle kunna framställas av citroner (vilket naturligtivs är korrekt). Det finns heller ingen kritik mot att använda namnet citronsyra på den färdiga substansen då den tillverkats med metoder där citron inte ingår. Inte heller finns någon antydan att det skulle vara någon skillnad på citronsyra som kommer från citroner och den som tillverkas med andra metoder. Jag anser att det vore bra om det framgår i innehållsförteckningen på livsmedel hur en substans är framtagen. Rent kemiskt är det ingen skillnad och kanske är det ingen skillnad ur andra perspektiv heller. Men en produkt kan möjligtvis innehålla rester från tillverkningsprocessen. Den som är försiktig har då möjlighet att undvika sådana produkter. Detta sätt används redan idag när det gäller aromer. Ibland står det bara "arom" och är då ofta syntetiserad, ibland står det "naturlig arom" och ska då inte vara syntetiserad (se alltså upp för denna skillnad, ni som vill vara försiktiga). Jag vill säga att ni som tycker det är bedrägeri att kalla en syntetiserad citronsyra för citronsyra är nog fel ute. Det är bara en konsekvens av hur substanser fått sitt namn i kemins värld. Ingen baktanke alltså. Jag kan förstå att det kan få en bedräglig effekt. Men sådana effekt finns överallt i språket, inte bara i relation till kemi, och är något vi måste leva med och hantera. Ibland kan det därför vara vettigt med namnbyten, men i detta fall är det inte det. Det skulle i detta fall få ganska konstiga följder. Lev med det, en liten allmänbildning räcker för att hålla isär begreppen, och var kanske lite mer på er vakt. Själv kommer jag nu att undersöka och se om min egen hälsa förändras genom att under en tid undvika produkter med citronsyra.
    Magnus. 13 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad som är mycket allvarligare och vad som ingen verkar bry sig om är de stora utsläppen av diväteoxid i våra sjöar och vattendrag. Det rör sig om miljoner ton per år, verkligen en tickande miljöbomb!
    Eric. 2 apr 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Villet ämne är det som vissa reagerar på i Citronen och andra citrudfrukter för vi kan konstatera då att det inte är citronsyran.
    Andreas. 23 apr 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är inte fel att man kallar det citronsyra men det är missledande. Jag har nära vänner som reagerar stark negativt med blödningar i tarmarna om dom äter t. Ex.Bröd med citronsyra i.
    Therese. 15 jul 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Skulle det varit okej om man utvann citronsyran ur apelsiner, äpple eller lime som också innehåller mycket citronsyra. Enligt gällande resonemang i den här tråden så skulle citronsyran i så fall heta apelsinsyra o.s.v.
    Jens. 15 aug 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Citronsyra framställd av mögel är inte kemiskt samma som citronsyra framställd från frukt så som citroner. Isf hade inte såna som jag reagerat på den ens och inte den andra. Vi borde ha olika namn för dem precis som de har i tyskan. För övrigt har jag inte hittat nån annat land som har så mycket mögelframställd citronsyra i maten som i sverige.
    Erika. 25 aug 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Sluta tramsa om namnet nu för guds skull. Kemisterna har rätt, det är samma molekyl I citronen som det som framställs och det är enkelt att kolla på labb så det är ingen konspiration heller. Om det är något som är problem så är det oren citronsyra med rester från processen som folk reagerar på. Erika: Har du varit ute och letat bland lander eller något? Rest runt och kollat alla livsmedel I butikerna? Jag tror att det kan ligga något i det som skrivs i denna tråd och hoppas att det leder någonvart men ni diskuterar trivialiteter!
    Rickard. 26 aug 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Richard! Den citronsaft du får när du pressar vanliga citroner är inte samma sak som den kemikaliskt framställda citronsyran. Vi människor kan reagera olika på dessa två produkter.
    Agneta. 26 aug 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Agneta! Var det inte precis det jag skrev, eller? molekylärt är det samma men orenheter är det som skiljer. Citronsyra är citronsyra oavsett källa men om man inte lyckas "sila" bort allt skit från framställandet så är det olika saker. Läs först, reflektera sen. Du verkar inte förstå att jag gärna skulle vilja få denna fråga utredd av ett overoende laboratorium då det mycket väl kan ligga något i det.
    Rickard. 27 aug 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Rickard! Namnet och produkten citronsyra är något som industrin skapat. Resultatet av pressad citron har alltid tidigare hetat citronsaft. Alltså citronsaft är en äkta vara medan citronsyra inte är det.
    Agneta. 28 aug 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Blir så gkad av kalles inlägg i början av tråden, någon som äntligen fattar lite kemi.
    Fredrik. 31 aug 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag missförstod visst lite tidigare och håller med om att citronsaft och citronsyra inte är samma sak. JAg tror fortfarande inte att folk som klagar på besvär av citronsyra från aspergillus niger borde få det av citronsyra framrenad från citronsaft.
    Rickard. 1 sep 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är inte industrin som har skapat citronsyra!!!
    Morjan. 3 nov 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Citronsyra (av latinets Acidum citricum)
    Morjan. 3 nov 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Herrejösses, Nu vet jag vart man hittar "alla" dumskallar, de är ju samlade här?!
    Tord. 16 nov 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Inte lagligt i EU att göra citronsyra för livsmedelsbruk. http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra/
    Anders . 11 jul 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Oj, så många idioter det finns här... tycker jag med. Citronsyra innehåller SVARTMÖGEL (spår av), och sådant ska inte finnas i vår mat och dryck som vi konsumerar! Inte heller i krämer och schampo. Jag vill inte läsa något mer trams om vilken molekyl det är, för när kineserna "renat" sin skit med andra kemikalier så gott de kan, så är det ändå SVARTMÖGEL kvar. Punkt. Slut.
    Gunilla. 27 dec 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bara att hålla med Gunilla ! Om man som jag målat en hel del i yrket så vet jag att svartmögel är oerhört giftigt och skyddsutrustning är ett måste vid sanering av detta !
    Lasse Antonsson. 27 dec 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Min tanke er, at om citronsyra tilsættes i flere og flere livsmedel, så vi ved hvert måltid i løbet af dagen, får citronsyra i citronsyre i tarm-systemet, så kan koncentration måske blive så høj og vedvarende over tid, at citronsyrens bakterie bekæmpende effekt/virkning, kommer til at skade tarmsystemets gode bakterie stammer. Således at tarmenes bakterie kulturer tager skade, og fordøjelsen bliver forandret på en måde som tarmsystemet ikke er udviklet til. Hvilket fx kunne føre til diarre, forstoppelse, fejlernæring, og fx fedme..?
    Emil Eiberg-Jensen. 19 apr 2017 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Gurkmeja är inget ämne, det är en växt. E100 däremot är ett ämne, kurkumin. Hur var det nu med att blanda äpplen och päron?
    OM72. 12 sep 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
  • För att summera: Framställning med hjälp av svartmögel är över 100 år gammal. Nej, det blir absolut inte mögelrester kvar. Nej, det blir inga gifter (toxiner). Ja, det är exakt samma molekyl oavsett hur det framställs. Nej, "industrin" har inte skapat namnet, det är sedan gammalt. Kul grej apropå sanering är att en kan använda just citronsyra för självsanering på mindre(!) svartmögelangrepp. Så ja, hade det funnits rester kvar så hade det dött.
    Peter Vigren. 16 feb 2020 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!