Vinmakarens hemliga tillsatser

Nyheter. 25 nov 2013.

Vintillsatslista


Dolda tillsatser används i stor utsträckning för att förändra smak, doft, utseende och hållbarhet i dagens vinproduktion.


Tv4:s Kalla fakta avslöjade igår det faktum att vin kan innehålla mängder av tillsatser. Att det förhåller sig just så och att det dessutom inte står på förpackningen är något som vi på Äkta vara har uppmärksammat och skrivit om vid flera tillfällen. Se länkarna sist i artikeln.


Drygt 60 ämnen får tillsättas i vinet vid produktionen, varav ungefär hälften skulle ha haft E-nummer om de hade behövt deklareras. Se hela listan nedan.


Men här har vinindustrin ett undantag. Endast förekomst av vissa allergener behöver deklareras enligt gällande EU-regler.


– De vill inte att man ska få reda på vad vin egentligen innehåller. De är rädda för vilken reaktionen blir. Innehållet är hemligt eftersom man vill att myten om det naturliga vinet ska leva vidare” säger Malcolm Gluck, en av Storbritanniens ledande vinexperter, i Kalla fakta-reportaget.


Vin stor[Fotoakuten.se]

I reklam och på etiketter gör tillverkarna allt för att produkten ska framstå som en traditionell, genuin och naturlig. Man pratar högt och gärna om tradition, druvor, klimat och jordmån, men nämner inget om hur de på kemisk väg manipulerar smaken, med tillsatser och processhjälpmedel.


Med tanninpulver skapar man mer strävhet i vinet, med gummi arabicum (E414) blir det mjukare och rundare, med kalciumkarbonat (E170) mindre syrligt och med industriellt framodlad jäst, istället för den som finns naturligt på druvan, kan en smak av exempelvis jordgubbe skapas i rosévinet.


– Som konsument vet man i princip ingenting om hur det vin som man köper är tillverkat. Likadant är det med öl och sprit. Det är ett område som vi och andra vill att lagstiftaren ska göra något åt, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.


Det är också något som Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) håller med om.


– Det är en stark vinlobby som driver den här frågan utifrån sina intressen, självklart. Vi är ju pyttesmå i det här sammanhanget, vad beträffar att producera vin, men vi kämpar vidare för det. Vi vill, jag vill, att vi ska ha en ingrediensförteckning också vad beträffar vin, säger han i en intervju med Tv4-nyheterna.


Äkta vara har sammanställt en lista över de ämnen som är tillåtna att använda vid vinframställning. En del skulle klassas som tillsatser medan andra skulle klassas som processhjälpmedel eller ingredienser. Värt att lägga märket till är att processhjälpmedel normalt inte listas på ingrediensförteckningar till vanliga livsmedel. Alla dessa ämnen skulle därför inte behöva skrivas ut om man införde samma regler för alkoholhaltiga drycker.

Hela listan med tillåtna ämnen vid vinframställning >>


Ivar Nilsson



Från Tv4:

5 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Men varför skriver ni inte i er lista vad som skulle räknas som tillsatser och vad som skulle räknas som processhjälpmedel?
    Kristofer. 25 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kristofer: Därför att vi inte vet. Eftersom det inte finns någon lagstiftning om märkning är det helt enkelt svårt att avgöra vad som potentionellt skulle skrivas ut och vad inte skulle det. Ett och samma ämne kan räknas som en tillsats i vissa fall och som ett processhjälpmedel i andra. Det beror bland annat på hur det används och om man bedömer att det finns något kvar av ämnet i slutprodukten.
    Ivar, Äkta vara. 26 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad jag är intresserad av är att veta vilka viner som är dödsskallemärkta och vilka som är gogkända. Finns någon sådan lista?
    Martin Saar. 26 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Martin! Jag kan ju tänka mig att det är boxvinerna och de allra billigaste vinerna i tetra resp. flaska som håller de sämsta kvalitéerna - för hur kan man tillverka ett vin som på Systemet kostar mindre än kr. 50:- per LITER utan att kvalitén blir lidande på ett eller annat sätt..
    Agneta. 27 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Enligt information som jag fått från Systembolaget så får inte ingrediensförteckningar anges på vinflaskor/boxar. Alltså även om producenter skulle vilja (inom och utanför EU) skriva ut mer än att det innehåller sulfiter(inte hur mycket) så får de inte det. Kan det möjligtvis bero på att EU försöker skydda vinproducenterna inom EU-området?? Halten av sulfiter i viner är intressanta för allergiker, astmatiker och övriga överkänsliga. Gränsvärdet för sulfiter ligger på 0,7 mg per kilo kroppsvikt och väger man 60 kg. så ligger gränsvärdet på 42 mg. De flesta viner (både röda och vita) har halter på mellan 200-400 mg/liter vin.
    Agneta. 30 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!