Årets nitritfria skinkor

Nyheter. 28 nov 2013.


Nu är det hög tid att beställa julskinka – i alla fall om du vill ha den utan nitrit.


Enklast är att leta efter Krav-märkta skinkor, eftersom Krav inte godkänner användning av nitrit. Men det gäller att se upp!


Vanlig EU-ekologisk skinka får innehålla nitrit och andra tillsatser och det förekommer även skinkor som endast innehåller Krav-märkt kött, men som inte är Krav-märkta. Det kan också gå att hitta nitritfria skinkor som inte är ekologiska.


Tillsatsen, ofta med numret E250, används i saltlaken vid rimningen för att öka hållbarheten, men också för att den färdigkokta skinka ska få en rosa färg  även efter tillagningen. Nitritfri skinka bleknar istället och får en något grå färg när den tillagas  precis som en vanlig skinkstek eller allt annat färskt fläskkött. I Finland är det mest "gråskinkor" man hittar på julbordet.


Hitta nitritfria skinka

Krav har gjort en julskinksguide med ett 20-tal butiker som säljer Krav-märkta skinkor, men också flera restauranger som serverar dem. Passa även på att läsa om kökschefen som väljer  nitritfri skinka för smakens skull, samt frågor och svar om nitrit och julskinkor.


Läs mer:

Fler tips om julskinkor finns i Äkta varas livsmedelsguide >>

Läs om nitrit i E-nummerguiden >>


6 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Yes! Då var Julskinkan bokad, äntligen får jag tag i en nitritfri KRAV-julskinka i Stockholm iår. Via Gårdssällskapet, gratis hemleverans till dörren=) Lokalt odlad dessutom! man tackar! GOD JUL
    Per. 5 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Var igår och tittade på ekologiska skinkor och upptäcker att de innehåller citronsyra. Gör även kravskinkorna det också? Kan inte förstå varför väldigt många matprodukter innehåller citronsyra? Det finns en växande grupp på Facebook där alla mer eller mindre undviker citronsyra pga allergier mm.
    Anne-Marie Persson. 9 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Citronsyra får, som jag uppfattat det) endast användas i vegetabiliska produkter enligt KRAV-reglerna. Därför får den skinka som du hittat inte vara kravmärkt. Sedan kan man ju fråga sig vad citronsyran har i skinkan att göra. Kemikaliskt framställd citronsyra gör mer skada än nytta för oss som är överkänsliga.
    Agneta. 9 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag är absolut för äkta vara och äter själv strikt paleokost och tillagar allt från grunden. Jag jobbar även i en delikatessdisk där vi inte har en enda kravmärkt produkt (bortsett från viss fisk). Försöker förstå just detta då jag många kunder efterfrågar kravmärkt skinka. Detta verkar ju ha med tillsatsen nitrit att göra då jag under min utbildning i matsäkerhet fick lära mig att denna är viktig för att bekämpa ett mycket potentiellt toxin som tillväxer i syrefria miljöer (vacuumförpackat) över fyra grader. Jag funderar därför på ifall det överhuvudtaget inte finns några kravmärkta skinkor som kan säljas manuellt (då producenterna inte vill riskera att någon blir förgiftad/dör av sina produkter) av denna orsak? För att bli av med eventuellt toxin måste produkten tillagas vid över 80 grader minst 10 minuter... Någon som har mer insikt i detta som skulle kunna besvara mig? Hade underlättat om man vet hur man skall besvara kunderna då KRAV faktiskt inte tillåter nitrit.
    Veronica. 12 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tycker det är bra med valfriheten. Om det finns en efterfrågan på nitritfri skinka och någon matproducent kan ordna KRAV kinka utan nitrit med bibehållen säkerhet är det jättebra. Den som vill ha en rosa skinka med lite längre hållbarhet har fortfarande möjlighet att köpa skinka med nitrit. Låt konsumenten välja. Nackdelen med nitritfria skinka är att jag tycker att man kompenserat med mer vanligt salt för hållbarhetens skull och jag gillar inte när det är för salt, fast jag kanske bara har haft otur? Oavsett vad man anser om nitrit så är det inget modernt påfund från den moderna matindustrin, utan är en gammal mattradition och har använts sedan 1700-talet för att rimma råvaror. Personligen tror jag inte att det är farligt med nitrit i mindre mängder, men man bör nog inte proppa i sig charkprodukter med nitrit varje dag. Det är bara jul en gång om året så jag bryr mig inte så mycket om det. Det allra viktigaste för mig är att köttråvaran är ekologisk då konventionella grisar ofta är innestängda under hela sin livstid. KRAV skinka innehåller ingen nitrit alls och EU ekologisk skinka innehåller en lägre andel nitrit än konventionell skinka.
    Annika. 12 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej på er alla matglada vänner! Mitt problem är som vanligt andra tillsatser än vad de flesta pratar om - exv äpple i massor med, inte bara godis o sylt utan även i vanlig mat - kanske just för att komma ifrån citronsyran. MEN alla vi äppelallergiker o vanliga gallpatienter som inte tål minsta lilla äpple, då!! Mitt verkliga problem är ändå majsen som förföljer mig!!!!! Jag har nu hittat en charkuterist som enkom för mig gör en handlagd skinka utan majs. Ni kan ju försöka gissa priset! Med tillönskan om ett riktigt bra nytt matår 2014 med valfrihet o innehållsdeklarationer!
    G-B Hammarström. 28 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!