Mindre kött, fler tillsatser

Nyheter. 5 dec 2013.


Felix nya gulaschsoppa innehåller mindre än en fjärdedel så mycket kött som den gamla. Den nya kylda varianten innehåller dessutom fler tillsatser och aromämne.


Felix lanserade nyligen en serie med kylda soppor i plastburk, kallad "mustiga soppor". En av dessa var "Österrikisk gulasch", en soppa som de sedan tidigare säljer en variant av i konservburk.


Men trots att sopporna har slående lika namn  konservsoppan heter "Österrikisk gulaschsoppa"  så är det stor skillnad på innehållet, vilket en av våra läsare uppmärksammade oss på.


Den gamla soppan innehåller 20 procent kött, medan den nya inte innehåller mer än fyra procent  alltså endast en femtedel av den tidigare kötthalten. Dessa ynka köttbitar består dessutom inte bara av nötkött, utan även av vatten, salt, dextros, två antioxidationsmedel och det vattenbindande och nyligen ifrågasatta stabiliseringsmedlet fosfat. Dessutom innehåller soppan aromämne och är redd med tillsatsen modifierad stärkelse.


Det ska dock påpekas att även den gamla konservsoppan innehåller modifierad stärkelse och dessutom har smaksatts med glutamatsubstitutet jästextrakt. Men den nya soppan måste väl ändå ses som en utveckling till det sämre, i alla fall om det är en köttsoppa som man är ute efter. Se hela ingrediensförteckningarna nedan.


Den som vill ha en gulaschsoppa helt utan tillsatser och industriella ingredienser kan exempelvis prova Sigtunaföretaget Chef in a boxs Ä-märkta "Kryddig gulasch".


Felix Mustiga Österrikisk gulasch
Felix Mustig soppa Österrikisk gulasch

Vatten, potatis 12 %, tomatpuré, paprika 6 %, lök, morot 5 %, nötkött 4 % (nötkött, vatten, salt, dextros, antioxidationsmedel [E301, E331], stabiliseringsmedel E450), köttbuljong av nöt, tomat, rapsolja, vitlök, modifierad potatisstärkelse, salt, kryddor (bl.a. paprika, kummin, timjan, svartpeppar) och naturlig arom.


Felix Österrikisk gulaschsoppa
Felix Österrikisk gulaschsoppa (konserv)

Vatten, nötkött (20%), lök, potatis, rapsolja, paprika, vetemjöl, tomatpuré, salt, kryddor och kryddextrakt (bl a kummin, libbsticka och muskot), jästextrakt, vitlök, modifierad stärkelse.


6 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Haha! Ja det är som min sambo brukar säga då han läser sådana där innehållsförteckningar "Det är ju nästan så att Du kan äta detta Katrine, det är ju bara spår av kött" (Då jag INTE äter kött...)
    Katrine. 5 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Man bara luskar på huvve.
    Tommy Stefansson. 5 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag håller med om att kötthalten i dessa produkter kan diskuteras. Det är dock två olika diskussioner som tas upp i detta väldigt vinklade inlägg. Jag förstår inte upprördheten i att produkten innehåller E301 och E331 som är salt av vitamin C respektive salt av citronsyra. Personer som är mot allt vad som heter E-nummer har två alternativ. 1. Läs på. Lär dig kemi. Jag förstår att alla inte kan studera fem år för att bli livsmedelsteknologer men det är skamligt hur dålig den grundläggande kemikunskapen är i samhället. 2. Sluta ät. Om du inte vill äta några E-nummer så sluta ät. Du måste nämligen undvika ex. vitamin C och Vitamin E som finns i flertalet produkter naturligt och som har E-nummer. Jag förespråkar inte E-nummer rent allmänt. För det finns enligt min mening, många som är onödiga och som kan undvikas genom att förbättra ex. tillverkningsprocesserna eller förpackningstekniken. Jag förespråkar mer kunskap. Innan uttalande sker, snälla läs på och lär! Skaffa er kunskap inom ämnet. Jag efterlyser även kritiskt tänkande för det verkar ha försvunnit på vägen samtidigt som Aftonbladet och Expressen, som oftast skriver utan källor blev vardagslitteratur för svenska folket. Riktig kunskap åt folket!
    Katarina. 11 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Katarina! Artikeln handlar om att den nya produkten är en försämring jämfört med den tidigare vad gäller kötthalt och tillsatser. Denna information är intressant för den som vill ha färre tillsatser och bättre kvalitet på sin mat. När det gäller dina råd om att läsa kemi eller helt sluta äta, så förstår jag faktiskt inte vad du menar. Varför skulle jag/vi inte kunna äta exempelvis frukt och grönsaker med C-vitamin? Att all mat är består ämnen som kan beskrivas kemiskt känner jag ju så klart till och det är ju inget som ifrågasätts i artikel... Förstår inte heller vad du menar med upprördhet över E301 och E331...
    Ivar. Äkta vara. 12 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Mycket bar skrivet katarina. Dok är äkta vara sektlikt då det aldrig någonsin har lyssnat och tagit till sig av kritik. Och inte heller denna gång.
    lars-Eric. 14 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Katarina, jag håller mig dig om att man bör göra skillnad på tillsats och tillsats och även i vilket syfte de används. Dock tycker jag inte din kritik mot just denna artikel är befogad. Detta är ett utmärkt exempel på matfusk, dvs en stor del av köttet har ersatts med tillsatser, bland annat aromer och smakförstärkare och även fosfat som binder vatten och stärkelse som konsistensgivare. Jag har heller inte så mycket emot om man tillsätter antoxidationsmedel eller konserveringsmedel mm för hållbarhetens skull, men, men när man använder tillsatser som subsitut för andra råvaror då är det något annat och väl värt att uppmärksamma.
    Annika. 15 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!