Ny forskning på tillsatser och fetma

Nyheter. 26 feb 2015.

Försöksmus by Rama CC BY-SA 2.0


Konsistensmedel i födan kan påverka bakteriefloran i tarmen vilket i sin tur kan leda till kroniska tarminflammationer, visar ny forskning på möss. Forskarna tror att det kan vara en bidragande orsak till den så kallade fetmaepidemin.


I studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature igår, har man matat möss med föda innehållande tillsatserna E433 och E466. Båda används som emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och förtjockningsmedel i bland annat glass, godis, tuggummi, soppor, färdigmat, lättprodukte, fryst pommes frites och ost.


Man kunde sedan se att mössens tarmflora förändrades så att de lättare fick tarminflammationer. En del av mössen fick dessutom förändrad metabolism: de åt mer, fick förhöjt blodsocker och blev feta.


Den största hälsopåverkan hittade man när man gav mössen ämnena i större doser än vad människor normalt får i sig, men även i lägre doser kunde man se en effekt, skriver forskarna. Möss med genetiska anlag för att få tarminflammation drabbades värre.


– Den viktigaste orsaken till fetma och metaboliskt syndrom är att vi äter för mycket. Våra resultat visar att låggradig inflammation i tarmen orsakad av förändrad tarmflora kan vara den underliggande orsaken till detta överätande, säger en av forskarna, Andrew Gewirtz, till TT.


Samtidigt är man tydliga med att det behövs mer forskning på området, framförallt på människor.


– Det här är helt klart spännande och viktig forskning. Även om det är svårt att dra några säkra slutsatser, så kan man ifrågasätta om vi verkligen behöver alla de tillsatser som livsmedelsindustrin använder, säger Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet till Svt Nyheter.


Äkta varas Björn Bernhardson instämmer och säger:


– Den här typen av forskning är intressant inte minst för att den också försöker förstå tarmens komplicerade biologiska funktion som kärnan i det system som påverkar våra kroppar och välbefinnande. Sedan är det förstås extra intressant att dessa tillsatser används flitigt i just lättprodukter, som jag tror att många köper för att gå ner i vikt.


Läs mer:

Björn bloggar: Söker lösningar i tarmens bakterier >>

Svt:s artikel >>

Hela studien finns här >>


RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

    Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
    Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!