Märkningregler kan skärpas

Nyhetsarkiv 2010. 18 jun 2010.
Precis när Kött- och charkföretagen tillsammans med Livsmedelsverket enats om en frivillig branschmärkning av pressad skinka i höst, röstar EU-parlamentet för en obligatorisk redovisning på förpackningarna.


Blir förslaget verklighet kan det i vissa fall dock gå betydligt längre än vad den svenska branschen önskar. Parlamentet föreslår nämligen att skinka där sammansättningen förändrats genom finfördelade ingredienser med avsevärt mindre andel kött”, som så kallad "pizzaskinka" ska märkas ”Skink-imitation”. Vilket för övrigt är ett begrepp som redan idag används av tyska myndigheter. 

De kommande förändringarna av märkning av livsmedel har tagit år att formulera och omformulera. Betänkandet som nu antagits av EU-parlamentet genomsyras av tanken att konsumenten inte får vilseledas. Det är en balansgång: Mycket information ska stå på förpackningen, men den får inte bli svårläst.

Andra förändringar att vänta om parlamentets ändringsförslag går igenom:
•Allt kött och fisk ska ursprungsmärkas. Det gäller även sammansatta produkter som korv eller fiskbullar. Inte bara i vilket land djuret fötts utan var det är uppväxt och slaktat ska anges.
•Oljors ursprung ska anges.
•Märkning av konstgjorda transfetter ska bli obligatorisk.
•Om gris- eller nötprotein sprutats in i exempelvis kycklingfiléer måste det anges.
•Om glutamat finns i en produkt ska det stå att det är aptithöjande
•Om köttet kommer från djur slaktats utan bedövning ska det anges
•Märkningsregler blir strängare för livsmedel med ingredienser som kan vara allergiframkallande
•Livsmedel som innehåller mycket små partiklar, så kallade nanopartiklar måste märkas.

Däremot sänktes kommissionens förslag om trafikljusmärkning (rött ljus för ohälsosamma livsmedel) på livsmedel, inte heller blir det någon märkning av alkohol.

EU:s kvarnar mal långsamt. Parlamentet har ändrat kommissionens förslag från 2008 på 351 punkter. Ärendet ska ta ytterligare en vända mellan ministerrådet och parlamentet innan beslutet slutgiltigt kan fattas. Sedan får de större livsmedelsföretagen tre år på sig att ställa om och de mindre anses behöva fem år för att börja märka om sina förpackningar.

Anna Karin Strand Nilsson

0 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

    Kommentera

    Namn *
    E-post *
    Kommentar *
     
    Skriv in kod
    Villkor
     

    Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
    Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!