Falska slott och hemliga tillsatser
Nyheter. 21 sep 2018.
Tidigare har han granskat fusket med maten på vår tallrik. I sin senaste bok "Château vadå" avslöjar Mats-Eric Nilsson istället vinindustrins bluffar. Här berättar han mer om den helt nysläppta boken.
Varför har du skrivit boken?
– Efter att ha skrivit så mycket om vanliga livsmedel kändes det rätt naturligt för mig att gå vidare till vinet. Där är ju konsumenten i ett ännu större underläge, eftersom det inte finns några innehållsförteckningar.
Hur har det varit att granska vinindustrin jämfört med matindustrin?
– Svårare kan man säga. Just detta att det saknas en lista över ingredienserna gör ju att man har mindre att utgå från, både som konsument och journalist. Dessutom är vinindustrin väldigt ovan vid att bli granskad och en del av dessa företag tror att den bästa taktiken är att gå och gömma sig och inte svara på besvärliga frågor.
Vilka knep använder vinindustrin för att försöka lura oss?
– Tillsatser och fluffig marknadsföring. Med hjälp av olika odeklarerade tillsatser kan man sminka upp fabrikstillverkade viner gjorda på dåliga råvaror. Sedan använder man marknadsföringen för att få konsumenten att tro att man köper ett autentiskt vin som gjorts enligt traditionella metoder.
Hur kan man undvika att bli lurad?
– Ja, det är ju tyvärr inte så himla lätt. I matbutiken har du ju innehållsförteckningen att gå efter. Och även om du inte fattar allt som står där kan du i alla fall välja den produkt som har den kortaste. Men när det gäller vinet saknas ju den möjligheten. Är vinet väldigt billigt bör det dock ringa flera varningsklockor.
Borde vi få veta mer om vad vinerna som vi köper egentligen innehåller?
– Jo, det är klart att vi borde. Och det är en skandal att alkoholindustrin i decennier haft privilegiet att inte behöva berätta för konsumenten vad varorna de säljer i själva verket innehåller. EU måste köra över den mäktiga vinlobbyn och skrota detta undantag.
Om man vill ha vin utan tillsatser, hur gör man då?
– Jag tycker att man ska gå till Systembolaget och fråga dem efter naturviner. Sådana viner är antingen helt tillsatsfria eller har en begränsad mängd sulfiter. Att jämföra med vanliga viner som får använda sig av 63 olika tillsatser och processhjälpmedel. Tyvärr får man ännu inte särskild bra guidning till naturviner på Systembolaget, men om allt fler frågar efter dem måste de bli bättre på detta och dessutom öka utbudet av sådana viner. De flesta finns ju i beställningssortimentet. Det enda vin på Systembolagets hyllor som är märkt "naturvin" är inget riktigt naturvin. Bäst information får man på Naturvinsguiden.org.
Läs mer
Så vill alkoholindustrin märka sin produkter >>
EU vill låta alkoholindustrin sköta märkningen själva >>
Resolution om alkoholmärkning antagen >>
Alkoholmärkningen vidare i EU >>
EU-utskott röstar om alkoholmärkning >>
EU-parlamentariker vill ha vinmärkning >>
Fel om ingrediensförteckningar på öl >>
Blogg: Hur tänkte ni nu EU? >>
Stoppades efter hög halt av tillsats >>
Säg vad det är i ölet! *Namninsamling* >>
Vinmakarens hemliga tillsatser >>
Blogg: Glöggens dolda tillsatser >>
Blogg: Vin med pulvertannin >>