EU-stopp för blåbärsbluff

Nyhetsarkiv 2011. 6 jul 2011.

Konsumenterna får rätt! Cloetta kommer inte längre att få marknadsföra sin kexchoklad blåbär, pyntad med mängder av bär, utan att innehålla ett enda. Ett beslut i EU-parlamentet idag gör den typen av marknadsföring olaglig.

Äkta vara anmälde i vintras Cloetta till Livsmedelsverket. Får man verkligen göra sken av att en produkt innehåller blåbär när den inte gör det. Enligt verkets regler ska märkningen av en produkt vara " tydlig, sann och rättvisande". Men det gällde inte i fallet med Cloettas blåbärschoklad. Myndigheten ansåg, liksom godisföretaget, att vi konsumenter förväntas förstå att chokladkakan inte varit i närheten av något blåbär, utan att smaken kommer från aromer.


En tolkning som fick mängder av konsumenter att reagera kraftigt. 


EU-parlamentets beslut idag gör mycket riktigt den sortens marknadsföring olaglig. Enligt de nya reglerna får man inte sätta en bild på en ingrediens som inte finns i ingredienslistan på omslaget.


Beslutet blir också indirekt en knäpp på näsan på Livsmedelsverket som försvarade beslutet, trots att Cloetta så småningom vek sig för opinionen och lovade ett nytt recept med blåbär, eller åtminstone naturlig blåbärsarom före årets utgång. Det hindrade dock inte företaget från att klämma ut en liknande produkt på marknaden, Kexchoklad Hallon och Banan, utan hallon och banan.


– Ett viktigt beslut och en stor seger för konsumenterna, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson. Att hävda att någon inte borde förvänta sig att produkten innehåller det som avbildas på förpackningen är absurt, menar han.


Matföretag förbjuds också också att skylta med en ingrediens när denna till allra största delen har ersatts med en annan, billigare. ”Margarinost” som tillverkas med vegetabilisk olja och vatten, men knappt någon mjölk, kommer att falla under den kategorin. Och köttprodukter som består av olika köttdelar, som korv eller leverpastej måste beskrivas som "sammansatt mat”, och detsamma gäller ”sammansatt fisk”, som fiskpinnar. 


Här är ytterligare några viktiga punkter i dagens parlamentsbeslut:

•Ingredienser som kan orsaka allergi ska lyftas fram i ingrediensförteckningen med till exempel fetstil eller kursiv stil.

•Det måste framgå i ingrediensförteckningen när nanomaterial ingår i livsmedlet.

•Infrysningsdag ska anges på kött och fisk.

•Vegetabiliska oljor och fetter ska anges i klartext, något som Äkta vara redan kräver av producenter som vill använda föreningens märkning, Ä-märket.

•På några års sikt ska ursprung av kött av svin, får, get och fjäderfä anges. Detsamma gäller om huvudingrediensen inte kommer från det land där själva livsmedlet framställs, som när utländska blåbär ingår i sylt som görs i Sverige.





 

8 kommentarer

RSS

Annons:

  • En fundering bara. "Och köttprodukter som består av olika köttdelar, som korv eller leverpastej måste beskrivas som "sammansatt mat” Gäller detta alla charkprodukter? Korv är ju per definition en sammansatt produkt eller görs det undantag om en korv uppnåg en viss köttmängd och skall den köttmängden då beräknas på det nuvarande sättet där billiga, feta råvaror premieras över dyrare magrare?
    Gustav Erikson. 6 jul 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det finns alltså hopp men EU’s kvarnar mal långsamt. Företagen har ju tre hela år på sig att anpassa sig till reglerna och Cloetta har redan prånglat ut sina nya produkter – Hallon- & banan-kexchoklad som innehåller… You guessed it! vare sig hallon eller banan.
    Anna Wiktorsson. 6 jul 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Undrar vad Livsmedelsverket ska säga nu… De får nog hålla tyst i tre år och hoppas att folk kommer glömma att de har sagt att man inte bör förvänta sig blåbär i en produkt med bild på många blåbär. Producenterna kommer nog tyvärr passa på att sälja extra mycket förfalskningar tills reglerna träder i kraft, lika som när Arla gjorde TV-reklam för att programmera folk till att koppla ihop orden Feta och Apetina ända till sista dagen innan reglerna som säger att Apetina inte är Feta började gälla. Väldigt bra regler är det i alla fall! Synd bara att de inte börjar gälla direkt.
    Fredrik. 6 jul 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • I Li´s Märkningshandboken som är en vägledning till hur produkter bör och skall märkas finns det en punkt som heter "Redlighet". Där står bla. "Märkningen får inte vilseled vad gäller livsmedlets beskaffenhet såsom dess karaktär, identitet, egenskaper, sammansättning, kvantitet, datumuppgifter, ursprung samt tillverknings- eller produktionsmetoder." Detta är taget direkt ur LIVSFS 2004:27. I Livmedelsverkets tolkning som följer efter denna text står följande att läsa: "Fruktavbildningar: För att inte vara vilseledande bör avbildning av frukter återge de proportioner frukterna har i produkten." Kort sagt: Ingen frukt i produkten - Ingen frukt på förpackningen. Denna livsmedelsverkets egen tolkning gäller då tydligen inte när livsmedelsverket granskar kexchoklad för där skall man först att ingen frukt finns i även om det dröser av dom på utsidan av förpackningen.
    Gustav Erikson. 7 jul 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • på cigarettpaket är det varningstext som gäller.....varför inte på framförallt snabbmat i frysdisken att det är testat och godkänt ok...men ingen vill nog ta en sked med en cocktail på dessa tillsatser...och ingen ställer upp på att ta upp detta utan samtal med rådgivare och jurister innan en ev diskution utan manus och rådgivning i frågan ...det är något för ansvariga politiker och livsmedelsbranschen att fundera över....varför så finstilt på förp,jag går numer med förstoringsglas!
    willypersson. 18 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Willy: All respekt för din oro kring mat men nu förhåller det sig som tur är på detta vis att enligt livsmedelslagen och EU-direktiv får INGEN mat släppas ut på marknaden utan att tillverkaren har försäkrat sig om att den är trygg och säker att förtära. Därför är allting redan testat och godkänt, så det du efterfrågar finns redan. Hoppas du känner dig lugnare nu. God Jul!
    Jan. 18 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jan! Du har naturligtvis rätt i det du skriver gällande varje enskild maträtt och produkt. Men, det finns ju ingen forskning på cocktaileffekten av alla tillsatser vi får i oss. Vi vet inte heller om vi får i oss mer än tillåten dos av vissa ämnen eftersom samma/likartade ämne kan finnas i ett flertal produkter som vi stoppar i oss dagligen eller tämligen ofta. Går vi på krogen så bifogas ingen ingredienslista till menyn. Så länge vi inte har dessa kunskaper tycker jag att det finns anledning att vara kritisk och tänka till när man handlar livsmedel av olika slag eller äter på en krog.
    Lisa. 19 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lisa: Vad bra att vi är överens. För egen del oroar jag mig inte för någon effekt vars effekt ingen varken har sett eller kunnat bevisa. Däremot tror jag att själva oron i sig självt är skadlig varför JAG har valt att lita på det som står här: http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Godkannande/ Håller även med om att det är sunt med en kritisk inställning till maten vi köper handlar med så även till de påståenden som skrivs på denna sajt.
    Jan. 19 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!