Räksås på en räka

Nyhetsarkiv 2011. 14 sep 2011.

Räksås med en räka. Champinjonsoppa med en champinjon. Köttsås med 5 procent kött (och 95 procent annat). 

Tidningen Råd & Rön har i sitt senaste nummer granskat innehållet i vanlig färdigmat. När det står en procent räkor i innehållsförteckningen vad betyder det i verkligheten? 

I fallet med Findus Fiskgratäng med räksås blev resultatet nedslående: 1 procent motsvarar en enda räka. Och Campbells champinjonsoppa innehåller en champinjon, trots att det finns nio champinjoner avbildade på burken. 

Dessutom kallas soppan champinjonsoppa, trots att champinjonen bara är en av fyra svampsorter som används.

Huvudsaken är att det smakar champinjon, menar Johan Kelding, Campbell Soup i Sverige.


Findus svarar att 1 procent kan tyckas lite, men att det är räknat på hela rätten. Tittar man bara på såsen blir mängden 3,5 gram dvs ungefär 3-4 räkor.

– Ytterligare smak av räkor får såsen av räkextrakt från urkokta räkskal, vilket är samma princip som för en buljong. Räkor är en allergen och därför är det viktigt för alla allergiker att information om att rätten innehåller räkor, även om andelen är liten, tydligt framgår på förpackningen. Därav den tydliga informationen redan på framsidan." 


Förr fanns standarder som reglerade innehåll av specifika ingredienser för olika varor. Dessa finns inte längre. Huvudregeln är att mängden av den karaktärsgivande ingrediensen ska anges i procent.

– Det är ett mycket bättre skydd för konsumenten, anser Anna Göransdotter Nilsson, statsinspektör på Livsmedelsverket.


Livsmedelsverkets märkningsregler säger att märkningen inte får utformas så att den på ”ett avgörande sätt skulle kunna vilseleda köparen”.

Det är just ordet avgörande som Livsmedelsverket stöttar sig mot, enligt Anna Göransdotter Nilsson.

– Ur ett kontrollperspektiv är det alltid en helhetsbedömning som måste göras av både text och bild. Och en sådan bedömning bör också konsumenten göra, menar hon.


– För att inte se det märkliga i en räksås med en räka eller en köttsås med 5 procent kött måste man själv vara producent eller anställd på Livsmedelsverket. Exemplen visar att somliga tillverkare inte verkar ha lärt sig särskilt mycket av de senaste fyra årens intensiva debatt om tillsatser och vilseledande marknadsföring, kommenterar Mats-Eric Nilsson, författaren till Den hemlige kocken som blev startskottet för debatten om matkvalitén


Procenttalet kanske inte är allt man tittar på som konsument. Bilder och rubriker spelar också roll för om en vara hamnar i kundkorgen eller ställs tillbaka på hyllan.  I fallet med Findus fiskgratäng, står ordet Räksås med större stil än själva gratängen och räksåsen kallas för UTSÖKT.

– Det finns ett stort avstånd mellan hur Livsmedelsverket tolkar bilder och texter på en förpackning och hur konsumenter gör det. Det är inte första gången vi ser det, säger Björn Bernhardson, ordförande för Äkta vara. Cloettas Kexchoklad Blåbär, utan ett enda blåbär är ett tydligt exempel.






 

14 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Det liknar Hasse Alfredssons Lärkpastej. Innehåll: en häst och en lärka.
    Hans Strand. 14 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Smördeg då??! Inte en promille smör i den! Bara kemikalier=margarin etc.
    Birgitta. 14 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hur kan antalet räkor öka ifall man bara ser till såsen än till hela rätten? Om rätten innehåller 3,5g räkor så är det väl 3,5g räkor oavsett om man ser till bara såsen eller hela rätten?! Självklart ökar procenten räkor om man bara ser till såsen än till rätten, men antalet räkor är ju alltid detsamma. Snacka om vilseledande...
    Petra. 15 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vi på Findus välkomnar en öppen dialog och är lyhörda för önskemål från våra konsumenter. Kvalitet och öppenhet är ledord för oss. Vi tar med oss reaktionerna och tittar på vad vi kan göra bättre. Vi har gjort bedömningen att fiskinnehållet är viktigt (den innehåller 29 % Alaska Pollock), att såsen är god och är gjord på naturliga ingredienser samt att informationen till allergiker är tydlig redan vid köptillfället. Men som sagt, vi tar med oss detta och tittar på hur vi kan förbättra produkten.
    Anna Broekman, Kommunikationschef, Findus. 15 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna Broekman! Min önskedröm är att alla människor skulle inse hur lätt och roligt, och oftast inte speciellt tidskrävande, det är att laga sin egen mat från grunden och med bra råvaror, men då skulle ju du kanske inte ha det jobb du har. Du skriver att räksåsen är god och gjord på naturliga ingredienser. Jag har inte läst vad fiskgratängen innehåller och, framför allt inte, om innehållsförteckningen specificerar vad som ingår i just såsen. Agneta Dreber uttryckte i en debatt som visades på TV för några år sedan, där även Mats-Eric Nilsson fanns med, att det viktiga för henne var att maten smakade gott och inte om den innehöll tillsatser i form av smakförstärkare, doft/aromämnen m.m. Din arbetsgivare verkar ha samma inställning som Dreber, bara det smakar bra så spelar det ingen roll vad maten innehåller. Om man har den inställningen till mat har man inte förstått att våra kroppar behöver en massa näringsämnen, som finns i naturliga råvaror, för att vi ska må bra och orka fungera i vardagen och få bättre motståndskraft mot olika sjukdomar. Kemikaliskt framställda ämnen som lurar våra smak/doftsinnen m.m. ger ingen näring utan är snarare en risk för näringsbrist med tillhörande sjukdomar.
    Ros-Marin. 15 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna Broekman! Pröva att lägga fler räkor i räksåsen! Svårare än så är det inte.
    Magdalena. 16 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ros-Marin: Trevlig önskedröm, har en liknande. Men tveksam om vägen till den är att klaga på antalet räkor i en räksås? Är det inte risk för att det ses som "löjligt" eller "att man måste hitta något att klaga på"? Om findus stoppar i lika många räkor i sin räksås som Mats-Eric Nilsson gör i sin, blir det bra då? Spelar det någon roll om den eller liknade produkter blir "äkta vara märkt"? Det är ju fortfarande ett hel- eller halvfabrikat. Kan det inte bara bli lite mindre dåligt?
    Tim-Jan. 22 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan! Jag har ju inte direkt klagat på antalet räkor i såsen utan mer ifrågasatt att en räka inte kan ge så mycket näring och/eller smak. Innehåller såsen buljong som är kokt på räkskal m.m. eller är den upphottad med kemikaliska smak-arom- och doftämnen? Sådana frågor har för mig en viss betydelse med tanke på näringsinnehåll i maten och jag gillar inte att människor blir lurade av livsmedelsindustrin vare sig det gäller räkor i sås eller blåbär i kexchoklad. För min personliga del spelar det ingen roll om livsmedel är äkta vara märkt eller inte, eftersom jag i huvudsak köper ekologiska råvaror, men det finns andra som säkert tycker annorlunda. Jag har tyvärr alltför många vänner och bekanta som inte riktigt har förstått detta med vådan och lurendrejeriet av alla tillsatser i livsmedel och det är för alla dessa nära och kära som jag försöker göra en insats genom att ifrågasätta hur livsmedelsindustrins tillverkning av hel/halv-fabrikat, skinka, korv, såser, dressingar m.m. går till. Findus, som i just detta fall med räksåsen, för en dryg vecka sedan, tyckte att det vore bra med en öppen dialog med oss konsumenter, verkar ha tappat intresset för frågan.
    Ros-Marin. 23 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ros-Marin: som jag förstår det i texten ovan kommer smaken från räkskal? Men det är klart att du har rätt i att en räka inte ger någon vidare smak eller näring utan dessa enda syfte förmodligen är att man med "gott samvete" kan visa räkor på framsidan eller använda ordet räksås. Men är det färdigrätter i sig som är problemet eller att kvaliten på färdigrätter är för låg? Om nu tex findus skulle lyssna till dig och föra en dialog om förbättring, skulle du då kunna bli en framtida konsuement till deras färdigrätter?
    Tim-Jan. 23 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan! Jag kommer aldrig, om jag själv kan bestämma, att äta varken Findus eller någon annan producents färdigrätter (jag har testat några, så jag vet vad jag pratar om). Frysta färdigrätter kan, enligt mig, aldrig bli lika goda och näringsrika som nylagad mat och helst av ekologiska råvaror. Mitt inlägg i den här debatten handlar inte om mig utan min omsorg om alla dom, jag känner eller inte känner, som av olika anledningar väljer färdigrätter/halvfabrikat o.dyl.. Man ska inte behöva vara medveten konsument för att kunna hitta bra och näringsrik mat och det är väl därför som såna som jag, och många med mig, finns för att försöka påverka livsmedelsindustrin att förbättra/förändra sig.
    Ros-Marin. 24 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ros-Marin: Men varför ska Findus lyssna till dig om du inte köper och aldrig kommer köpa deras produkter? Deras kunder är ju de som vill ha snabbt, enkelt och billigt.
    Tim-Jan. 7 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan! Läs mitt ovanstående inlägg en gång till så har du svaret på din fråga.
    Ros-Marin. 7 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men du inser väl färdigrätts tillverkans problem när kritiken mot deras produkter främst kommer från de som inte köper och inte tänker köpa deras produkter? Skulle de lyssna och förbättra sina färdigrätter, så måste de ju förmodligen höja priset och då skulle de ju få en färdigrätt som deras köpare tycker är sämre än tidigare. Köparen vill ju helst ha sina 5 för 100kr. Och om omsorg, om det hade gällt skolmaten eller maten inom äldrevården osv så hade jag förstått din omsorg. Men nu handlar det ju i de allra flesta fall om fria, medvetna val av konsumenterna som köper färdigrätterna. Det finns ju alternativ som de medvetet väljer bort varje gång de köper en färdigrätt. Och de kommer också väldigt medvetet att välja bort en förbättrad, dyrare findus fiskgratäng och istället välja något billigare.
    Tim-Jan. 12 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan! Hur ska Findus och alla andra färdigmatstillverkare kunna veta, vilka av dom som klagar, som köper deras produkter eller inte? Om produkter förändras genom fler och bättre råvaror och mindre tillsatser blir de inte sämre för konsumenten men däremot kan de ju bli dyrare. Debatten om färdigmaten tror jag dessutom spiller över mycket även till skol- och sjukhusmaten. Hur konsumenter gör om färdigmaten blir någon krona dyrare p.g.a. kvalitetshöjning vet ju varken du eller jag. De kanske rentav uppskattar en förbättrad kvalité.
    Ros-Marin. 12 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!