Räksås på en räka
Nyhetsarkiv 2011. 14 sep 2011.
Räksås med en räka. Champinjonsoppa med en champinjon. Köttsås med 5 procent kött (och 95 procent annat).
Tidningen Råd & Rön har i sitt senaste nummer granskat innehållet i vanlig färdigmat. När det står en procent räkor i innehållsförteckningen vad betyder det i verkligheten?
I fallet med Findus Fiskgratäng med räksås blev resultatet nedslående: 1 procent motsvarar en enda räka. Och Campbells champinjonsoppa innehåller en champinjon, trots att det finns nio champinjoner avbildade på burken.
Dessutom kallas soppan champinjonsoppa, trots att champinjonen bara är en av fyra svampsorter som används.
Huvudsaken är att det smakar champinjon, menar Johan Kelding, Campbell Soup i Sverige.
Findus svarar att 1 procent kan tyckas lite, men att det är räknat på hela rätten. Tittar man bara på såsen blir mängden 3,5 gram dvs ungefär 3-4 räkor.
– Ytterligare smak av räkor får såsen av räkextrakt från urkokta räkskal, vilket är samma princip som för en buljong. Räkor är en allergen och därför är det viktigt för alla allergiker att information om att rätten innehåller räkor, även om andelen är liten, tydligt framgår på förpackningen. Därav den tydliga informationen redan på framsidan."
Förr fanns standarder som reglerade innehåll av specifika ingredienser för olika varor. Dessa finns inte längre. Huvudregeln är att mängden av den karaktärsgivande ingrediensen ska anges i procent.
– Det är ett mycket bättre skydd för konsumenten, anser Anna Göransdotter Nilsson, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverkets märkningsregler säger att märkningen inte får utformas så att den på ”ett avgörande sätt skulle kunna vilseleda köparen”.
Det är just ordet avgörande som Livsmedelsverket stöttar sig mot, enligt Anna Göransdotter Nilsson.
– Ur ett kontrollperspektiv är det alltid en helhetsbedömning som måste göras av både text och bild. Och en sådan bedömning bör också konsumenten göra, menar hon.
– För att inte se det märkliga i en räksås med en räka eller en köttsås med 5 procent kött måste man själv vara producent eller anställd på Livsmedelsverket. Exemplen visar att somliga tillverkare inte verkar ha lärt sig särskilt mycket av de senaste fyra årens intensiva debatt om tillsatser och vilseledande marknadsföring, kommenterar Mats-Eric Nilsson, författaren till Den hemlige kocken som blev startskottet för debatten om matkvalitén
Procenttalet kanske inte är allt man tittar på som konsument. Bilder och rubriker spelar också roll för om en vara hamnar i kundkorgen eller ställs tillbaka på hyllan. I fallet med Findus fiskgratäng, står ordet Räksås med större stil än själva gratängen och räksåsen kallas för UTSÖKT.
– Det finns ett stort avstånd mellan hur Livsmedelsverket tolkar bilder och texter på en förpackning och hur konsumenter gör det. Det är inte första gången vi ser det, säger Björn Bernhardson, ordförande för Äkta vara. Cloettas Kexchoklad Blåbär, utan ett enda blåbär är ett tydligt exempel.