Matvågen går över Öresund

Nyhetsarkiv 2011. 19 dec 2011.

Debatten om tillsatser i maten har rört om i Sverige, Norge och Finland. Nu händer det också i Danmark. 


Fedt, Fup og Flæskesteg (Fett, fusk och fläskstek) heter en ny dansk dokumentärserie som under hösten har rört om i Danmark. Serien bygger på intervjuer med forskare och konfrontationer med livsmedelsproducenter, blandat med satir. Och precis som i svenska Landet Brunsås deltar Mats-Eric Nilsson som drog igång debatten i Sverige om fusket med maten.


– Vår mat har blivit perverterad eftersom man försöker att tillaga billiga versioner av naturliga livsmedel. Det gör man med hjälp av en massa konstgjorda ingredienser som är billigare än de äkta råvarorna, men som aldrig blir det samma, vare sig gastronomiskt eller hälsomässigt, säger professor Arne Astrup professor vid LIFE, Biovetenskapliga fakulteten, vid Köpenhamns universitet.


På lite längre sikt önskar han att vi konsumenter slutar att kompromissa om råvarorna för plånbokens skull.


– Vi ska inte spara pengar på våra livsmedel, för de pengar vi sparar kommer vi att få använda på apoteket i stället säger Arne Astrup i ett av programmen.


Här kan du se programmen i serien Fedt, fup og flaeskesteg>>



 

5 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Det är ju lite lustigt att danskarna börjar ta upp detta. Särskilt med tanke på att man nyligen infört fettskatt i Danmark för att komma tillrätta med fetman och förbättra folkhälsan. Här råder det snarare smörbrist för att folk plötsligt börjat rata alla lightprodukter. Det är sannerligen inte lätt att hänga med i alla mattrender och vindar som blåser åt olika håll. Vem vet egentligen vad som är bäst för hälsan och kommer vi någonsin att lära oss det?
    Annika. 20 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Min teori är att sockret är en av huvudbovarna, men sen tror jag att många av de tillsatserna som finns i maten idag kan vara en bidragande orsak. Det finns bevisligen inte särskilt mycket forskning på vad alla dessa E-tillsatser gör med våra kroppar o matsmältningssystem. Dessutom äts det för mycket av allt och många springer omkring o äter. Det är heller inte bra för matsmältningen.
    Inga-Lill J. 2 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tror att det är mycket individuellt, en del tål socker, vitt mjöl och gluten mm bättre än andra men mår inte bra av för mycket fett. En del behöver mer protein och klarar av att äta mer fett men är känsligare för socker mm. En intressant teori kring detta är "metabolic typing" som just går ut på att vi inte är stöpta i samma form. Verkar logiskt då det sedan länge är känt att olika individer bryter ned olika substanser på olika sätt, olika hormonnivåer, enzymaktivitet mm. Därför är det tråkigt att alla vänder kappan efter vinden och slaviskt följer varje ny trend som kommer istället för att fundera mer och ta reda på vilken kost som passar just mig.
    Annika. 3 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • I artikeln skrivs: "På lite längre sikt önskar han att vi konsumenter slutar att kompromissa om råvarorna för plånbokens skull." Skämmas ska den göra som inte ens kan föreställa sig hur det är att ha en tom plånbok. Alla vill nog kunna köpa bästa kvalitet, men i den riktiga världen, där det inte springer omkring älvor eller enhörningar, där har en del människor inte råd eller tid att följa självutnämnda matprofeters enkelspåriga läror. Det är lågt att skaffa sig billiga poäng genom att ge fattiga och stressade människor dåligt samvete för vad de stoppar i sig. Tommy
    Tommy Antonsson. 12 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tommy, jag tycker du har en viktigt poäng där och instämmer delvis. Samtidigt finns det många hushåll som väljer kvantitet före kvallitet och överkonsumerar exempelvis billigt kött och industrikyckling istället för att ta en mindre mängd av bra råvaror. Vi lägger nästan hälften av vår matbudget idag på skräpmat och "tomma kalorier" så det handlar inte bara om vilken plånbok man har utan även hur man prioriterar. Jag äver övertygad om att dom flesta som säger att dom inte har råd, kan göra något för att äta bättre mat.
    Annika. 12 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!