Nödrop i semlornas tid

Nyhetsarkiv 2009. 25 jan 2009.

Bild: Fotoakuten.


 

Knappt har man hunnit tröttna på pepparkakorna förrän semlorna fyller konditoriernas skyltfönster. För varje semmelsäsong, som numera är väldigt lång (vi ska aldrig behöva längta efter någonting) dyker det upp nya varianter, wienersemlor, saffranssemlor, och gigantiska semlor stora som dasslock.

Men är det inte godast med en alldeles vanlig semla? Var och en har sin favorit och kan beskriva vilken konsistens mandelmassan ska ha och vilken form locket ska ha – runt eller trekantigt. Och brödet, ska det vara lätt och luftigt, som en konditoribakad bulle, eller som de hembakta med mer tyngd?

För den som tycker att semlor är för dyra, eller att de är för feta eller för söta, är tipset: ät en enda och satsa på den. Den är värd att längta efter.
Det är nämligen viktigt att se upp, annars kan eftersmaken bli bitter. Det kan Äkta varas läsare Victor Kurronen berätta om.

Victor mumsade nyligen i sig en ”Lyxsemla” från Europabagarn. När han efteråt läste på innehållsförteckningen kunde han räkna till nio E-nummer, men inte en endaste mandel.
Så här skriver Victor: ”Mandelmassan" består enligt förpackningen av: socker, vatten, aprikoskärnor, modifierad vetestärkelse E1414, vetestärkelse, vetemjöl, majsmjöl, majsstärkelse, glukossirap, konserveringsmedel E202, surhetsreglerande medel E330, salt, arom. 13 ingredienser i mandelmassan - INGA mandlar!

Victor jämför innehållsförteckningen med ett recept på internet för mandelmassa: 1 del skållade och malda mandlar, 1 del socker, möjligtvis någon bittermandel, lite vatten eller mjölk för rätta konsistensen.

”Finns det något lagstadgat straff för en sådan våldtäkt på mandelmassa som Europabagarn ligger bakom?” undrar Victor Kurronen?

I Den hemlige kocken skriver Mats-Eric Nilsson att förfalskad mat har funnits i alla tider. ”Men förr ställdes den ansvarige inför rätta. Att ersätta dyra råvaror med billigare substitut ansågs djupt omoraliskt och var straffbart, står det i kapitlet Förfalskarna. ”I äldre tid kunde man kedja fast en smörförfalskare vid en stolpe mitt på torget. För att han riktigt skulle förnedras kletade man in hans kropp med den förfalskade varan.”

Ingen tycker väl i dag att den typen av straff är gångbara, men frågan kvarstår, finns det något straff? Får man kalla något för mandelmassa som inte innehåller mandel? Vi skickar Victors fråga vidare till Livsmedelsverket.





 

13 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Det må så vara att det mesta är fusk. Det vore väl underbart att få se människor inkletade med mandelmassa på torget. Detta torde dock inte drabba Odense. Den mandelmassa jag köpte idag är ekologisk bestående av 55% mandel, socker och det lite hemligare ämnet glukossirap. När jag kom hem läste jag i Äkta vara att det inte finns någon ekologisk mandelmassa på marknaden. Det torde alltså inte stämma - Odense - var märket.
    Åse-Marie Önnestam. 25 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Av någon anledning verkar glukossirapen vara vanlig bland mandelmassan i handeln. Hur kommer det sig? Vad behövs den för? Är den billigare än socker? Någon som kan ge svar?
    Victor Kurronen. 25 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Åse-Marie! Tack för tipset! Det är precis så här sajten ska fungera.
    Anna Karin, Äkta vara. 26 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Milde tid! Om det är deras lyxsemla, hur är då budgetsemlan!? Ihh...
    Veronica. 27 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Woodshade Organics har mandelmassa som består av 65 % mandel och resten socker - godare och bättre kan det inte bli! Onlineshop finns!
    Märit. 27 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Behöver man verkligen köpa marsinpan eller mandelmassa själv. Läste på Wikipedia att madelmassa görs oftast på mandel ihoprört med florsocker och ofta med glukossirap eller äggvita som tillsatt bindemedel. Viss mandelmassa drygas ut med frön från aprikos eller persika, som är släkt med mandel. Då kan bittermandelolja vara tillsatt för att upprätthålla en mandelsmak. Att tillsätta bittermandel för att få mandelsmak anser jag är en tillsats. Hellre gör jag detta utifrån ett enkelt recept socker och mandel som valsas samman. Det sammanbindande medlet är mandeloljan från mandeln. Så man behöver inte specialbeställa från någt utlänskt företag. Det mesta finns redan i skafferiet! :)
    Mattias Holter. 28 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Komihåg! Bittermandelolja är en industriprodukt som inte inehåller bittermandel.
    Thomas. 28 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag gick förbi en trave förpackningar med semlor på vår ICA-butik för en tid sedan och bestämde mig, när jag såg inehållsförteckningen, för att göra semlor själv istället. Sagt och gjort - några timmar senare var 20 semlor klara för infrysning. Vad gäller mandelmassan gjorde jag den själv och det var hur enkelt som helst. Jag följde receptet i morfars gamla kokbok men minskade ner mängden florsocker. Det hela bestod av mandel (som jag malde för hand i mandelkvarn med skalet kvar eftersom det innehåller mycket nyttiga antioxidanter), florsocker, äggvita och en skvätt grädde. För smakens skulle tillsatte jag nymortlad kardemumma. Jättegott, jätteenkelt och definitivt utan några E-nummre eller aprikoskärnor!
    Susanna. 1 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • det borde finnas en Bert Karlsson i varje stad. I Skara är det Bert som håller koll på semlorna. Den som får minuspoäng av honom kan sluta baka!
    gunvor. 2 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Till mandelmassa i semlorna mal jag också hel oskalad mandel. Om man inte vill äta råa ägg med tanke på salmonella går det bra med en klick honung och några droppar vatten som blandas med den malda mandeln till önskad konsistens och sötma.
    Eva. 25 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om det stod "mandelmassa" på innehållsförteckningen så är det väldigt fel och bedrägligt. Sen ska ni veta att konditorierna använder INTE mandelmassa i sina semlor. De använder "semlefyllning" som består av det som beskrivs i artikeln, en del har mindre tillsatser än andra. Men det är aprikoskärnor och mandelarom. Tro inte heller att ni får pistagenötter när ni köper en pistagelängd eller pistagebulle. Det förekommer ALDRIG pistage nötter i dessa bakverk utan det är aprikoskärnor, pistagearom och färgämne! Blev själv grymt besviken när jag kom på det.... Har arbetat på en marsipanfabrik där vi även producerade detta.
    Joakim. 3 mar 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Glukossirap verkar oftast vara gjort av majs, vilket jag o många med mig inte längre tål, eftersom det ingår i snart sagt ALLTING med mer än en ingrediens! Bröd, charkuterier, buljong, glass osv. Ger bra konsistens billigt eftersom det binder vatten som ät helt gratis!
    G-B Hammarström. 18 mar 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det tråkiga i detta är att vi som gör riktig mandelmassa, bara mandel och socker, enligt lag inte får säga att det är Äkta Mandelmassa då det, enligt myndighetspersoner, inte finns någon oäkta. Är det inte fantastiskt? Vi tillverkar den riktiga råvaran men får inte särskilja oss i namnet mot de som inte har en enda mandel i. Svårt att vara egenföretagare och satsa på kvalitet idag. Anna Valdén Valdéngårdens Mandelmassa www.valden.se
    Anna Valdén. 26 aug 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!