Smaka på Äkta vara!

Nyheter. 28 maj 2012.

Kom och inspireras av hur vi kan skapa bättre matkvalitet: färre tillsatser, mer råvara – mer mat i maten!

Den 2 juni bjuder konsumentföreningen Äkta vara in till föreläsningar och mingel. Kom och lyssna på bland andra Mats-Eric Nilsson>> som bland annat skrivit den uppmärksammade boken Den hemlige kocken. Lyssna även på kokboksförfattarna Johanna Westman>> och Karolina Sparring>> som ger tips om att laga mat för barn och Peter Streijffert>> mannen som utmanat Findus på lunchduell och som precis kommit ut med två böcker om matlagning och odling.

Det blir provsmakning av Ä-märkta produkter och signering och försäljning av böcker med mera.

Äkta vara vill vara ett forum för engagerade konsumenter som vill att mat ska vara mat och inte tillsatser. Passa på att tipsa föreningen om förslag på kampanjer och aktiviteter som borde göras för att stoppa matfusket och inspirera till bättre mat!

Vi ses den 2 juni kl 14-18 på Stadsgården 10, T-bana Slussen.

Inträdet är gratis för dig som är medlem. För dig som inte är medlem kostar det 50 kronor. Ingen föranmälan krävs. Vi har ingen kortläsare, endast kontant betalning av inträdesavgifter, medlemskap och försäljning.

4 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Tusen TACK för din kompetenta, kloka och effektiva insats igår i Aktuellt. Jag hoppade av pur glädje i soffan. Sänder ett tack även till redaktionen som fått den briljanta idén att bjuda in dig att kommentera detta skämt till undersökning. Att de inte har ett naturligt alternativ med i undersökningen understryker vad "de" tror att alla människor äter (jo jag vet att det ofta är så tyvärr). Rik som fattig... allvarligt talat vilket århundrade lever livsmedelsverket i? Namnet avslöjar dom förresten - livsmedel är väl inte ens släkt med riktig mat? All respekt från en enkel småskalig och naturligt odlande bonde
    Malin. 30 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äkta vara ni gör ett fantastiskt jobb och jag är ett stort fan av er men jag har ett par frågor: 1. Hur ofta omprövas märkningen av de varor som fått ä-märket? Recept ändras ju då och då. 2. Hur säkerhetställer ni att det är rätt vara som får ä-märket i butik. Vi som jobbat i butik vet att varor ofta byter hyllplats, det är stressigt och information har en förmåga att inte nå oss på golvet. 3. Vilka oberoende certifieringsföretag är det som genomför urvalsproceduren, alltså bestämmer vilka varor som ska få varar ä-märkta i butik. 4. Finns det varor som inte innehåller några tillsatser men ändå inte fått någon ä-märkning? 5. Vem får i slutändan stå för kostnaden för denna märkning? 6. Varför svarar ni inte på de relevanta frågor som ställs längst ned här http://aktavara.org/news.aspx?r_id=25020 i kommentatorsfältet??? 7. Ser ni inte problemet med i att ni skriver mycket om ekologisk, småskalig, närproducerad och klimatsmart mat samtidigt som ni sätter äh- märket på varor som är icke-ekologiska, tillverkade på andra sidan jorden, kommer från djurfabriker och stordrift där ingen hänsyn har tagits till djur och miljö. Dubbelmoral skulle nog många säga. Som det skrivs om mycket här i kommentatorsfältet: http://aktavara.org/News.aspx?r_id=77245 8. Ni skriver ofta att det i butik skulle vara svårt att hitta tillsatsfria varor då de flesta varor skulle vara ”nedlusade” med tillsatser. I skrivande stund har ni ä-märkt 625 varor så, så himla svårt kan det väl inte vara. För mig verkar det som att utbudet är stort på tillsatsfria varor.
    Mikael. 30 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tråkigt att ni inte svarar på frågorna ovan :( Struntar ni i funderingar från fansen? Dialog och transparens borde väl ligga i vårar intresse. 
    Mikael. 31 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej och tack för dina frågor. Vi jobbar inte heltid inom föreningen och därför kan svaren ibland dröja. 1.Det görs en revision av alla godkända produkter en gång om året, där vi går igenom ingrediensförteckningar mm. 2.Det har tidigare varit vissa problem med det i de butiker där märkningen finns. Numera sitter märkningen direkt på hyllkantsetiketten där också pris, jämförpris och streckkod sitter, vilket gör det tydligare för personal och konsumenter. 3.Det är producenter, grossister och handlare själva som ansöker om att få använda märket. Det är alltså inte Äkta vara eller något annat organ som gör urvalsprocessen. Däri ligger också svaret på din fråga nr 4 och nr 8. 4.Se svaret på fråga 3. 5.Det är producenter, grossister och handlare som står för den kostnaden, precis som det är för en hel del andra märkningar och kontrollerprogram. 6. Den frågan återkommer då och då och vi har också svarat på den, se Frågor och svar>> http://www.aktavara.org/Pages.aspx?r_id=99336 7. Föreningen arbetar för bättre matkvalité i vid bemärkelse och på sajten skriver vi om matfrågor på bred front. Själva Ä-märkningen däremot handlar om tillsatser och industriella ingredienser och är den enda i sitt slag. Att Ä-märkningens kriterier inte handlar om ekologi är för att det redan finns utmärkta sådana märkningar. Och för den som är intresserad av rättvisa produktionsförhållanden finns Rättvisemärkt. Ibland sammanfaller dessa märkningar, som hos Kung Markattas kakao. Men det är alltid konsumenten som väljer vad som känns mest angeläget. Varje konsument har sin uppsättning av hjärtefrågor och vi tror att det är svårt att sammanfatta dem i en enda märkning av typen ”genomschysst mat”. 8. Se svaret på fråga 3 och 4.
    Anna Karin, Äkta vara. 1 jun 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!