2 100 aromer godkända inom EU

Nyheter. 9 nov 2012.


Drygt 2 100 ämnen finns med på EU:s nya lista över godkända aromämnen och ytterligare 400 ämnen väntar på utvärdering. Vilka av ämnena som den mat vi köper faktiskt innehåller får vi dock inte veta.


År 2000 startades inom EU ett arbete för att harmonisera de olika nationella lagstiftningarna för aromämnen, ett arbete som har dragit ut på tiden i flera omgångar. Nu publicerar den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, en första EU-gemensam lista med 2 100 godkända ämnen. 


Ytterligare 400 ämnen väntar fortfarande på utvärdering vilken beräknas vara klar till 2015. Eftersom ämnena har använts länge inom livsmedelsindustrin kommer de att vara fortsatt tillåtna i väntan på att granskningarna ska bli klara.


Övriga ämnen som inte finns med på listan kommer att vara förbjudna att använda inom EU efter en utfasningsperiod på 18 månader från den 22 oktober i år.


GB Big pack 3smak
Vad som döljer sig
bakom ordet "arom" på
innehållsförteckningen
får vi inte veta.
Vid millennieskiftet var sammanlagt omkring 2 800 aromämnen godkända av nationella myndigheter i de olika medlemsländerna.


Enligt Livsmedelsverket har många av dessa ämnen sedan dess slutat användas, vilket är det största anledningen till att den utvärderade listan omfattar färre ämnen. Endast en handfull ämnen har vid granskningen visat sig vara hälsofarliga och därmed förbjudits.


I sin utvärdering har EFSA dels tittat på om ämnena har någon vetenskapligt bevisad hälsorisk i de mängder som föreslås och dels om konsumenterna vilseleds av användningen av ämnena. Hur de har bedömt om de är vilseledande framgår dock inte. Klart är i alla fall att det för en vanlig konsument oftast är omöjligt att få veta vilka aromer som maten innehåller.


Ämnena på listan är nämligen inga aromer som en vanlig konsument känner igen från innehållsförteckningar. Där hittar man istället kemiska beteckningar som "1-Isopropenyl-4-methylbenzene".


Ett 40-tal liknande ämnen används för att skapa en syntetisk jordgubbsarom, som på glasspaketet inte ens behöver kallas för jordgubbsarom utan kan döljas bakom ordet "aromer".


Vilseledande eller ej, men särskilt upplysande för konsumenten är det i alla fall inte.


För den som är kunnig om eller intresserad av livsmedelskemi finns hela aromlistan här >>


Ivar Nilsson


4 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Herregud, den listan på aromer verkar aldrig ta slut. Märliga namn som @@butan@@ dyker upp flera gånger. Jag är inte speciellt sugen på att äta över 200 olika sorters butan-besläktade aromämnen. Sedan så verkar det som de flesta arom-substanser endast behöver ha 95% renlighet. Dvs. 1/20-del borde kunna vara lite vad som helst? Hoppas det smakar!
    Joakim Maeda Palm. 12 nov 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • TV4-Nyhetsmorgon intervjuar Mats-Eric http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2241460
    Joakim Maeda Palm. 23 nov 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jacques – jag tror inte att folk är korkade men väldigt många läser inte ingrediensförteckningar på förpackningar och därför funderar man inte över vad olika livsmedel innehåller utan man köper i god tro det man lockas av på butikshyllorna. Plånboken styr många. I dag använder vi i snitt ca 12 % av vår disponibla inkomst till mat jämfört med ca 30 % för 30 år sedan. För 20 år sedan fanns det varken mobiltelefoner, bredband eller ett kommersiellt TV-utbud. Kanske prioriterar folk dessa sistnämnda möjligheter framför bra matkvalité eller så är man inte medveten om på vilket sätt livsmedelsproducenterna fuskar med smaker, aromer, konsistensgivare m.m.? Alla följer inte med i debatten om matkvalité utan går oftast på priset på varan. Jag tycker att det är viktigt att Konsumentföreningen Äkta Vara driver dessa frågor om olika tillsatser. En äkta råvara ger näring till människokroppen. Gör kemikaliska tillsatser det? Väck tanken om detta hos någon du bryr dig om!
    Ros-Marin. 30 nov 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Butan betyder att molekylen består av 4 kolatomer. "Jätteläskigt...aaahhh kol" Kol finns i alla organiska föreningar (alltså allt du äter). Gick du klart högstadiet eller? -.-
    E. 23 maj 2015 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!