Cider
Livsmedel CDEF.
25 jun 2019.
I många länder betyder cider en dryck som uteslutande eller åtminstone huvudsakligen består av jäst äppelmust, alltså pressade äpplen (eller i bland päronmust). I Sverige har dock Livsmedelsverket infört regler som sätter den lägsta tillåtna halten av äpple till ynka 15 procent. Tänk dig att en flaska med vin skulle vara utspädd med 85 procent vatten, socker, aromämnen och tillsatser. Skulle du kalla det för vin?
Det som i Sverige kallas för cider är alltså ofta snarare olika former av alkoläsk, som kan vara smaksatta med syntetiska aromer. Vilken cider som är gjord på 100 procent äppelmust och vilken som är gjord på endast 15 procent är dessutom ofta svårt att få veta som konsument eftersom alkoholdrycker inte behöver ha några ingrediensförteckningar.
Se upp för
alla drycker som kallar sig cider och innehåller något annat än jäst fruktmust, i de fall en ingrediensförteckning förekommer. Detta är fallet med så gott som all "cider" på Systembolaget. Kommer cidern från en större svensk tillverkare och erbjuds i smaker som kaktus eller skogsbär så kan du vara helt förvissa om att innehållet inte är äkta vara. Låt dig inte heller luras när tillverkarna skriver "äkta källvatten", eftersom vatten inte ska tillsättas.
Leta efter
cider gjord på bara äppel/päronmust, som till exempel de flesta av de franska cidrarna. I Frankrike har man nämligen betydligt strängare regler för vad som får kallas för cider. Ofta är de på flaska med champagnekork. Välsorterade Systembolag kan även ha riktig cider från bland annat Spanien, Storbritannien och Tyskland.
Just nu pågår dessutom lite av en ciderrevolution i Sverige med småskalig hantverkscider, som förhoppningsvis snart slår igenom på bredare front.
Ekologiskt
På Systembolaget finns bland annat Boulard Cidre Biologique, Ecusson Bio Brut, Le Clos Fleuri, Weston Wyld wood samt La Ribaude Cidre Biologique Brut. Den senare är Även Ä-märkt. I vanliga matbutiker finns det alkoholsvagare och sötare varianter (doux) från bland annat Kung Markatta och La Ribaude. De flesta större svenskarna bryggerierna har också ekologiska sorter, men inga som borde vara värda att få bära namnet cider.
Tips: Läs gärna Mats-Erics blogginlägg från maj 2019 här >>
Exempel på Ä-märkta ciderprodukter: