Varför Äkta vara?
Nyligen sändes en BBC producerad tv serie om E-nummer. På ett lekfullt pedagogiskt sätt visades hur de olika tillsatserna blir till och hur de används. Syftet med serien var att ge en motbild till den växande oron bland konsumenter som vill undvika tillsatser av ett eller annat skäl. ”Titta så praktiskt!” Och framför allt: ”Se så ofarligt!”
Sällan har Äkta vara fått så många kommentarer, på Facebook, på sajten och i mejlboxen! Är de annars så seriösa BBC köpta av livsmedelsindustrin? undrade en hel del. Det tror vi nu inte, men det finns anledning att fundera över inte bara vad som hävdades, men också vad som inte sades. Inte farligt (förmodligen inte, men kan vi veta?) Men – vill vi ha den typen av mat?
Äkta vara kritiseras ibland för att skrämma konsumenter för tillsatser. Vi får då svara att det inte i första hand är av hälsoskäl som föreningen arbetar för ”renare” och ärligare mat. Det finns många som diskuterar maten ur ett hälsoperspektiv. Vi ville inte vara ännu en debattör på det området.
Grundtanken är istället att den som tittar in i en livsmedelsbutik, nu eller om 20 år, ska finna alternativ till den tillsatsspäckade maten. Att skillnaden mellan en hemlagad soppa och en industritillverkad inte ska vara så stor att man inte känner igen, vare sig recept eller ingredienser. Att vi och våra barn och barnbarn ska kunna uppskatta smaken av en jordgubbe och inte bara det konstlade aromämnet. Att vi, om vi skapar oss mer tid kan göra en hel del själva i det egna köket, men när vi inte hinner ska det inte vara alltför stor skillnad. Kanske framför allt, att vi konsumenter, och industrin, inte ska tappa kunskapen om hur man gör.
Och gång på gång har det visat sig att det som livsmedelsindustrin sade vara omöjligt när den stora tillsatsdebatten drog igång, faktiskt är fullt möjligt. Det går att laga mat utan smakförstärkare, aromer, färgämnen och den evinnerliga modifierade stärkelsen.
Björn Bernhardson, ordförande