Tips och info till er som Ä-märker

Här har vi samlat lite praktiska tips och annat matnyttigt för våra Ä-märkningskunder.


Innehåll:



Kontakt:



Hashtags:

När ni delar i sociala medier använd gärna några hashtags som passar, t ex: #ämärkt, #ätbart, #ärligmat, #tillsatsfritt, #mermatimaten


Företagspresentation:

Varje märkningskund som har minst en godkänd produkt finns med på vår sajt. Alla företag finns listade här: aktavara.org/foretag. Och klickar man i listan så hittar du företagets presentationssida.
  • Har du synpunkter på just din presentation, mejla gärna till vår redaktör ivar@aktavara.org.
  • Utbyte av idéer och erfarenheter med andra företag. Vi har hört flera exempel på att företag med Ä-märkning samarbetar på olika sätt.


Konsumentguiden - en "webbapp":

Produkterappenbild kundbrevDu vet väl att alla Ä-godkända produkter finns i vår Konsumentguide. Det är en webbapp (den behöver inte installeras utan är en webbsida) där man också kan söka på E-nummer, och tips kring livsmedel och säsong.
  • På produktsidan kan man söka på allt möjligt t ex varugrupp, varumärke, produktnamn, EAN, ingredienser etc.
  • Du kan tex spara länken https://konsumentguiden.aktavara.org/ på hemskärmen i din smarta telefon.
  • På alla era företagssidor på vår sajt har vi lagt en länk till webbappen för just era godkända produkter. Denna länk kan ni förstås använda på er hemsida.
  • Vill du länka till en produkt, tex när du skriver om den på Facebook, så finns en liten länksymbol under varje produkt, som du kan trycka på och få länken.


Bilder i Konsumentguiden:

PRODUKTBILDER:
I vår Konsumentguide (konsumentguiden.aktavara.org) visas era godkända produkter. Man kan ha upp till tre produktbilder per produkt. Tex en huvudbild och en eller två extrabilder som kan vara olika förpackningar eller situationsbilder (döps till ...a och b).

Här är ett exempel med tre bilder:

Produktbilder i webbappen

På olika ställen på vår hemsida, tex för vissa produktgrupper eller kundsidor, presenterar vi dessutom slumpvis valda passande produkter. Då visas bara produkter som har produktbild. Därför är det bra om ni försöker se till att ni har bilder på alla produkter.

Om du vill byta en produktbild eller skicka oss en bild som vi saknar, gör då så här:          
  • Fäll ut produkten genom att klicka på raden i Konsumentguiden. Då ser du bl.a. produktens ”Ansökningsnummer”.
  • Döp dina bildfiler till PR-9999 (där 9999 ersätts med ansökningsnumret). Extrabilder döps med 'a' eller 'b' sist i filnamnet (se bild ovan).
  • Tillåtna bildformat är .jpg (el .jpeg), .gif och .png
  • Det är inga egentliga begränsningar på filstorlek, dvs ju bättre bildkvalitet desto bättre för oss. (Vi skalar om bilderna till rätt format för varje visningsläge.)
  • Skicka bilderna till oss genom att klicka på denna länk >> och följ instruktionerna där. (Du behöver inte ha ett konto hos Dropbox för att göra detta.)

VARUMÄRKESBILDER: 
Vill du byta varumärkesbild räcker det med att du döper bildfilen till varumärkets namn och skickar in på samma sätt som för produktbilder.          



Annonsering:AnnonsYtor2

På vår hemsida finns annonsytor. Som avtalskund till Äkta vara kan du gratis annonsera där i minst 60 dagar. Det har fler av er gjort.


Sociala medier kundbrev

Sociala medier:

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Twitter och Instagram. Det ökar också spridningen för er. Dela gärna våra inlägg. Vi delar många av era inlägg.


Reglerna:

Behöver du fräscha upp dina kunskaper? Våra kriterier handlar ju framförallt om vad man stoppar i maten, t ex tillsatser (E-nr), aromer, industriella ingredienser etc. Men också om att det ska vara tillräckligt med karaktärsgivande ingredienser och inte marknadsföras på ett vilseledande sätt. Se våra grundkriterier här >>.


Ansökningssystemet:

  • Ä-märket 170För att få en produkt godkänd så loggar du in i vårt ansökningssystem ("System A") >> och deklarera produkten där.
  • Har du frågor om systemet (t ex problem med inloggning etc) eller om en specifik ansökan, mejla då på ansokningar@aktavara.org.
  • Notera att systemet fungerar i de flesta webbläsare och datorer. Dock inte i telefoner eller surfplattor.
  • När du väl är inloggad så finns en flik med hjälp och dokumentation. Tipset är att klicka på steg-för-steg-hjälpen, som öppnas i en egen flik i din webbläsare.
  • En ansökan avser en produkt med ett namn, ett varumärke och en innehållsförteckning. Men den kan ha fler förpackningar.



NVG pressmontage litenNyhetsrum och pressreleaser:

Vi på Äkta vara använder Cision när vi skickar pressreleaser. Där har vi också vårt pressrum >>.
Tipsa gärna oss om era pressmeddelanden, till ivar@aktavara.org.








Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!