Livsmedelsverket på offensiven – i Storbritannien

Mats-Eric. 5 jan 2009. Livsmedelsverket ska upprätta en offentlig lista över de varumärken som är garanterat fria från ett antal särskilt kritiserade tillsatser. Ja, inte det svenska livsmedelsverket förstås, utan det brittiska (FSA).

Det handlar om de sex färgämnen som misstänks kunna ge hyperaktivitet hos barn. FSA:s mål är att dessa substanser – E 102, E 104, E 110, E 122, E 124, E 129 – vid årsskiftet ska vara helt försvunna från den brittiska marknaden.

Ett intressant exempel på vad ett offensivt livsmedelsverk kan göra även inom ramen för EU:s regelverk. FSA kan inte tvinga tillverkarna att upphöra med de utpekade färgämnen, eftersom de är godkända av EU, och tar därför till andra metoder.

I September 2007 publicerade den ansedda medicinska tidskriften The Lancet en studie som visade att dessa E-nummer i kombination med konserveringsmedlet natriumbensoat, som finns i läsk, kan göra barn hyperaktiva. Studien, som genomförs vid universitet i Southampton, blev mycket uppmärksammad och ledde till att flera stora brittiska livsmedelskedjor omedelbart tog bort de aktuella E-numren.

I juli i fjol röstade Europaparlamentet, som bara är rådgivande, för att införa varningstexter på produkter som innehåller något av de sex ämnena. EU:s livsmedelsverk anser dock inte att man kan dra några bestämda slutsatser av undersökningen eftersom forskarna lät de 297 barnen få en blandning av de misstänkta färgämnena, vilket gör det svårt att uttala sig om effekten av ett enskilt E-nummer. Detta blir dock ett slags Moment 22, eftersom det var just denna samlade verkan, den så kallade cocktaileffekten, som skulle studeras.

I detta dödläge agerar FSA på egen hand och försöker pressa de brittiska producenter som fortfarande nyttjar de kritiserade tillsatserna. I Sverige däremot, där dessa så kallade azofärger faktiskt var förbjudna fram till EU-inträdet, händer vad jag vet ingenting.
Svenska företag och myndigheter brukar spela ned problemet genom att säga att azoämnena – förutom i prinsesstårta – knappast används längre. Men konsumenttidningen Råd & Rön avslöjade i fjol att de faktiskt förekom i ett 50-tal ”livsmedel”. I första hand i läsk, snacks och lösgodis.

Som ju i stora mängder konsumeras av just barn och ungdomar.



10 kommentarer

RSS

Annons:

  • Jag har precis fått båda böckerna av min mamma i julklapp och har redan läst igenom dem. Jag hade redan börjat undvika Aspartame och MSG, samt de flesta färgämnen. Dina böcker har fått mig att lusläsa allt som jag äter nu men jag blev glad när mitt skafferi såg förhållande e-nummer fritt ut! Som mamma och boende i England med en 5 årig dotter så är jag extra intresserad av vad som händer här i Storbrittanien. Jag har läst på flera ställen i dina böcker att engelska matkedjor tagit bort vissa e-nummer i egna märken, men det är något som jag enbart fått reda på genom 'Den Hemlige Kocken'. Generellt tycker jag att engelsmän är mindre informerade om vad de äter än vad vi svenskar är. Jag gör mitt bästa att få mina vänner att undvika Aspartame i speciellt drycker till barn, men jag blir väldigt glad att höra att färgämnen också dras in. I England säljs något som heter Robinson Fruit Shoots på de flesta ställen som har barnunderhållning samt restauranger. Dessa drycker dyker upp i färggranna plastflaskor smakar otroligt starkt och innehåller bara elakheter... Fortsätt det bra jobb ni startat och jag kommer att rekommendera böckerna till mina vänner.
    Victoria. 5 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Måste bara visa min uppskattning till dina böcker, tyvärr bara läst den första, men kommer så snart som möjligt att införskaffa även den andra. Jag gillar ditt initiativ och din ton i den första bok, sakligt upplysande och med en känsla av att vi konsumenter har "makten" att förändra, även om jag i mångt och mycket tycker att det går alldeles för sakta... Att vara som man i dag skall; medveten konsument, suger musten ur en och även om man tragglar på med sitt strå till stacken och då kanske först och främst sitt egna, så händer det ändå knas saker hos grannen, i övriga familjen och i samhället... Men som sagt, man får väl börja att ta ställning själv och hoppas på snabba ringar på vattnet. Tack tack för god, lätt och smakrik läsning! Mvh Paula.
    paula . 7 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har läst bägge böckerna flera gånger och fått många av mina tankar och idéer kring mat bekräftade, men också en del fasansfulla upptäckter. Om buljong och tillsatser. hittade på en av våra större livsmedelskedjor Zelected Foods buljong, utan MSG, så detta var mycket positivt, men har de också jästextrakt med? Har försökt läsa ut från deras hemsida, men danska är inte min starka sida. Någon som vet?
    Krister. 7 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är trevligt när ett land själva kan ta initiativ med att få bort farliga tillsatser i vår föda (nu anser inte jag att godis och läsk är mat). Tänk om vårt eget livsmedelsverk kunde få lite mer jävlaanamma och ta beslut som gynnar vår hälsa stället för tvärt om (att gynna läkemedelsverket) Det är nog dags att byta ut staben på vårt livsmedelsverk till nån mer uppgraderad som inte har ekonomiska intressen i det hela........
    gunilla. 8 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Zelected använder också jästextrakt.
    Krister. 8 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Man blir faktiskt mer rädd ju mer man läser och ju mer man tar reda på. Tittade just på Monsantos värld för andra gången idag och upptäcker mer och mer hur livsmedelsindustrin ihop med bioteknikföretagen utnyttjar människor, djur och natur till ett enda stort experiment. Mats-Eric stå på dig, vi som jobbar i olika organisationer önskar fler som slåss mot Livsmedelsverket och Jordbruksverket.
    Jan-Erik. 11 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Skaffa E-nummerguiden! http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/enrklubben1.htm
    Charlotte. 14 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag söker kontakt med dig. Vill ha din åsikt om sous-vide metoden. Det låter inget vidare, faktiskt.
    Calle Rockbäck. 20 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hejsan! Har precis läst klart boken "Äkta vara" vilket har varit mycket intressant läsning. Men jag undrar över en sak; nämligen det du skrev om läsk, att när man slutar dricka läsk så upptäcker man alla andra läskade drycker som bara väntar på att bli testade. Och jag är väldigt nyfiken på vilka drycker du tänkte på... Mvh Annika
    Annika. 24 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag håller med! Vi svenskar som har en sådan respekt för staten och dess institutioner borde ha rätt till sakliga och kritiskt granskande verk. Livsmedelsverket borde ta ett rejält steg åt sidan från dess sedvanliga stadgar!
    caroline ford. 27 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!